Udruga Život i radost Cestica započela projekt „Jašemo zajedno“ 

OBJAVLJENO 17.9.2020.  |  AUTOR: Općina Cestica

Udruga za djecu s teškoćama i osobe s invaliditetom Život i radost Cestica, u suradnji sa OPG-om Piljek, Ciglenica Zagorska, provela je prvu od aktivnosti u sklopu projekta „Jašemo zajedno“.

O realizaciji samog projekta predsjednica Udruge ŽIR – Cestica, rekla nam je: -  Riječ je o aktivnostima pomoću konja koje uključuju i rad s konjima, koje su  dokazana metoda rehabilitacije osoba s posebnim potrebama, fizičkim ili mentalnim poteškoćama u razvijanju i poboljšavanju njihovih vještina te općeg fizičkog i mentalnog zdravlja. Takvim aktivnostima postiže se širok spektar (bihevioralnih, društvenih, emocionalnih, fizičkih, kognitivnih, mentalnih te obrazovnih) napretka osoba s teškoćama, posebno djece. Korist od terapijskog jahanja mogu imati osobe svih dobnih skupina, s različitim oblicima fizičkih, mentalnih i/ili emocionalnih oštećenja.  Aktivnostima pomoću konja postiže se znatan napredak kod velikog broja poremećaja, stanja i bolesti ((Down sindroma, autizma, hiperaktivnosti (ADHD-a) te mnogih drugih. S obzirom da djeca s teškoćama često ne pohađaju školu kao njihovi vršnjaci koji nemaju teškoća, djeca s teškoćama češće vrijeme provode kod kuće i u bolnicama, odnosno prostorima za terapijske vježbe. Uzevši to u obzir, terapija konjem i aktivnosti koje uključuju rad s konjem, predstavljaju kvalitetan način provođenja slobodnog vremena djece s teškoćama,, a sam projekt „Jašemo zajedno“ s četiri tisuće kuna sufinanciran je iz Proračuna Varaždinske županije, rekla je predsjednica Udruge Irena Jamnik i dodala, realizaciju samog projekta predvidjeli smo u ljetnim mjesecima, a pošto su zbog preporuka i odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, zbog sprječavanja širenja zaraze od koronavirusa (COVID-19), mnoge aktivnosti bile odgođene tako smo s realizacijom započeli tek u četvrtak, 03. rujna 2020. godine, od 12 do 16 sati. Nastavak projekta realizirat ćemo u slijedećem razdoblju, a što opet zavisi i od vremenskih uvjeta, raspoloživog vremena korisnika i preporuka Stožera.    

Sve informacije dostupne su na fb stranici Život i radost, a svi zainteresirani mogu se javiti i na mobitel, 098 372838, predsjednici Udruge ŽIR Cestica, Ireni Jamnik.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.