Mirko Korotaj čestita građanima Dan Općine i blagdan Uzvišenja Svetog Križa

OBJAVLJENO 14.9.2020.  |  AUTOR: Općina Cestica
Mirko Korotaj čestita građanima Dan Općine i blagdan Uzvišenja Svetog Križa

Kapitalni projekti idu bez zastoja. Unatoč političkoj konkurenciji, kad je dobrobit građana u pitanju, u Cestici se stranačke boje ne gledaju pa je i HDZ na čelu sa Tomislavom Lazarom dao vrijedan glas za izgradnju Kulturnog centra

Općina Cestica u protekloj je godini, unatoč sad već polugodišnjoj pandemiji, ostvarila sve što je i naumila. Radovi na kapitalnim investicijama u ni jednom trenutku nisu došli u pitanje. Štoviše, njihova je dinamika bila jednaka planiranoj. O svemu je tome, ali i mnogočemu drugome, načelnik Općine Cestica, Mirko Korotaj, govorio gostima na Svečanoj sjednici održanoj povodom Dana Općine Cestica, u petak, 11. rujna.

Svečana sjednica održana je prikladno epidemiološkom trenutku – uz ograničen broj gostiju i bez velike priredbe, uobičajene u normalna vremena. U novom normalnoj, proslava je bila skromna. U Cestici smatraju da je zdravlje građana najvažnije pa je u skladu s tim i obilježen rođendan općine.

Iako, Općina Cestica bi, zajedno sa svojim građanima imala što slaviti. Demografska slika je dobra, nezaposlenih realno nema, socijalni status je povoljan. Štoviše, za mnoge općine Varaždinske županije, ali i Hrvatske uopće, Cestica živi nadstandard. Iako mnogi Cestičani rade u inozemstvu, zahvaljujući pograničnom području, oni ne odlaze iz općine. Radi se o tjednim migrantima, koji zarađeno ulažu u svoju općinu.

Općinske vlasti im se, pak zauzvrat, trude pružiti dobar standard. Nekoliko velikih projekata je u tijeku ili su netom završeni.
Najveći je projekt Aglomeracije, ukupne vrijednosti tek nešto manje od 100 milijuna kuna. Većinu, 95 milijuna, plaćaju Hrvatske vode, dok Općina Cestica u troškovima sudjeluje s 4,5 milijuna kuna. Nositelj ove investicije je varaždinski Varkom, a radove izvodi slovenska tvrtka Cestno podjetje Ptuj. - I to vrlo dobro, zajedno s kooperantima, moram reći – zadovoljan je načelnik Korotaj.

Drugi će projekt osigurati građanima sigurnost od poplava, koje su u ovom klimatološkom trenutku, vrlo česte. - Rekonstruira se desni dravski nasip Otok Virje-Brezje Dravsko, u dužini od 3,7 kilometra. Nasip će biti znatno ojačan – predstavio je Mirko Korotaj uzvanicima projekt vrijedan 26 milijuna kuna. Novac je djelomice osiguran iz Programa međunarodne prekogranične suradnje, FRISCO, 11 milijuna kuna, dok veći dio, 15 milijuna, plaćaju Hrvatske vode. - Zbog toga zahvaljujem saborskom zastupniku Anđelku Stričaku, koji se potrudio da ova investicije stigmne u Cesticu. Jednako zahvaljujem i direktoru Hrvatskih voda, Danijelu Buniću – rekao je načelnik.

Kulturni centar Cestica koji će vtrlo brzo primiti prve stanare, biti će važna karika u društvenom životu Cestičana. U zgradi moderne arhitekture u centru Cestice, smjestiti će se nekoliko kulturnih udruga, a tu je i dvorana u kojoj će se ubuduće odvijati svi zabavni općinski programi. Kompleks ima ukupno 500 kvadrata.

Izgradnja urbane građevine s velikim staklenim plohama, koštala je 5,5 milijuna kuna, koje su financirali Općina Cestica i Ministarstvo regionalnog razvoja.

- Budući da smo općina koja voli sport, osobito smo skloni nogometu, mnoge raduje ulaganje u Sportski centar NK Dinamo Babinec. Zgradu smo uredili iznutra i izvana.– nabraja dalje načelnik. Investiciju vrijednu 690 tisuća kuna u jednakim su omjerima osigurali Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša. Načelnik Korotaj zahvalio je stoga, tada aktualnom ministru graditeljstva, saborskom zastupniku Predragu Štromaru. Zastupniku je zahvalio i za sve što je tijekom ministarskog mandata napravio za Općinu Cestica, a bilo je toga poprilično.

U Otok Virju je završen projekt rekonstrukcije i energetske učinkovitosti Društvenog doma. Uz Općinu Cestica, u financiranju je s 250.000 kuna participirao i LAG Sjeverozapad.
Investicija je bilo još.

Prošireno je i uređeno igralište NK Polet Cestica, uređene su prostorije DVD-a Gornje Vratno i garaža DVD-a Gradišću.

Općina je posebno ponosna, a građani zadovoljni jer je u Cestici s radom započela ispostava Glazbene škole Varaždin. Općina je polaznicima osigurala instrumente, a Varaždinska županija prostor u lokalnoj Osnovnoj školi, pa je načelnik sjednicu iskoristio kao priliku da iznova zahvali varaždinskom županu Radimiru Čačiću na doprinosu Županije u ostvarenju otvaranja Glazbene škole u Cestici. I nije glazba jedino područje u kojemu je Županija pomogla.
- Zahvaljujem županu za sva sredstva koja ulaže u naše područje, a pogotovo na zajedničkom projektu produženog boravka u školi – zahvalan je načelnik.

Kao i svake godine, i ove se u Cestici redovno radilo na općinskoj infrastrukturi pa su, između ostaloga, sanirana dva klizišta u Natkrižovljanu. - Vrijednost investicije je 1.180.000 milijuna kuna. Većinu su, 70 posto, financirale Hrvatske vode, a 30 posto novca namaknuto je iz općinskog proračuna.

Asfaltirana je Sportska ulica u vrijednosti od 600 tisuća kuna, cijela je općina pokrivena novom javnom rasvjetom što je koštalo nemalih 3,3 milijuna kuna.

- Zahvaljujem zamjeniku načelnika, Žarku Rodešu koji je uložio nemali trud u vođenje ovog, uspješno okončanog projekta – rekao je načelnik Korotaj.

Cestica je iz EU projekata besplatno dobila bežični internet na šest općinskih lokacija, a što je Europu koštalo 15.000 eura.

Nakon ovih, na zadovoljstvo građana, dobro odrađenih projekata, Općina danas kreće u nove izazove.

Ovih je dana slijedi potpisivanje Ugovora drugog kruga Javnih poziva prema Programu poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva. Do kraja ove godine bit će isplaćeno 600 tisuća kuna.

Općina Cestica puno pažnje posvećuje radu vrlo aktivne mladeži, kao i dobroj suradnji sa crkvenom zajednicom, posebna zahvala ide velečasnom Zorislavu Šafranu na blagoslovu objekta i velečasnom Mariu Filipoviću na brizi o sakralnim objektima.

Načelnik Korotaj svoj je govor uzvanicima završio pozivanjem svih na odgovorno ponašanje i poštivanje epidemioloških preporuka kako bi očuvali svoje zdravlje i zdravlje drugih. Svim žiteljima Općine Cestica čestitao je Dan Općine, a svim župljanima Župe Križovljan i crkveni blagdan Uzvišenja Svetog Križa.

Kapitalni projekti

• Aglomeracija - 99,5 mil.kn
• Dravski nasip - 26 mil.kn
• Kulturni centar - 5,5 mil.kn

"Koristim priliku da se zahvalim na dobroj suradnji predsjedniku Općinskog vijeća Darki Majhenu, kao i svim vijećnicima. Posebno hvala djelatnicima Jedinstvenog upravnog odjela koji s puno volje i truda rade na pripremama na realizaciji projekata na području Općine Cestica. Hvala svima koji se uključuju u rad Općine Cestica i time doprinose da se naša općina kvalitetno razvija. Iznimno sam zahvalan i građanima te pravnim osobama čiji je rad i općenito djelovanje u društvu ostavilo prepoznatljiv trag, a koji će zbog toga danas primiti javna priznanja za osobit doprinos i zasluge značajne za Općinu Cesticu.

JAVNA PRIZNANJA

Nagrada Općine Cestica

Udomiteljske obitelji Ružice Hutinski, Darinke Dežmarić, Ljubice Veršić i Danijele Malčec za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa i unapređenje djelatnosti iz područja socijalne skrbi (udomljavanje djece).

Petar Juršić, za osobite zasluge u sportu i promociji Općine Cestica u Hrvatskoj i inozemstvu,

Jelena Milec, za osobite zasluge u razvoju društvenog i kulturnog života te očuvanje kulturne baštine na području općine Cestica.

Plaketa Općine Cestica

Dobrovoljno vatrogasno društvo Gornje Vratno povodom 100. obljetnice humanog rada, a za osobite uspjehe u razvoju društvenih odnosa, zaštite od požara i civilne zaštite, posebno značajnih za Općinu.

Nagrade učenicima

Osmoškolci koji su se posebno istaknuli od Općine su primili po 1000 kuna. To su Morana Talan i Karlo Levanić. Lea Korotaj, srednjoškolka, primila je 2000 kuna jer je bila među najboljim maturanticama u državi.

Studenti su dobili po 3000 kuna. Karlo Prikratki, dobitnik je dvije dekaanove nagrade za studenta genercije, sudjeluje u brojnim studentskim projektima, ali i u društvenom životu općine. Nives Domjan vlasnica je Rektorove nagrade za 2017./29018. godinu i članica je Senata i Studentskog zbora.

I Adriana Furjan najbolja je na svom međimurskom fakultetu, dobitnica je nagrade za najbolju poslovnu idejui poslovni plan.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.