Pred crkvom u Radovcu postavljen novi križ 

OBJAVLJENO 7.7.2020.  |  AUTOR: Općina Cestica

U nedjelju, 5. srpnja 2020. godine pred križovljanskom župnom crkvom Uzvišenja sv. Križa u Radovcu, vlč. Zorislav Šafran blagoslovio je, nakon mise u 11 sati, novi križ koji su podigli lovci Lovačkog društva Cestica,  a uz lovce i brojne vjernike blagoslovu je bio prisutan i načelnik Mirko Korotaj. 

Novopostavljeni drveni križ visok je 4 i raspona 2,4 metra, a za konstrukciju uzeta je greda dimenzija 24 x 18 centimetra, a napravljen je na Pilani Friščić u Dubravi Križovljanskoj. 

U povijesnim dokumentima župa Križovljan spominje se 1334. godine. Prvotna župna crkva, uz koju je bilo i groblje nalazila se zapadno od puta koji je iz Križovljana prema župi Sveta Barbara u Natkrižovljanu, u podnožju brda Prekorje. Zbog njena položaja i voda koje su se slijevala niz brijeg u više navrata predlagalo se podizanje nove crkve na sigurnijoj i pristupačnijoj lokaciji. To se dogodilo tek dok je kolatorom župe postao Pavao Bakić, koji 1753. godine podiže sadašnju župnu crkvu Uzvišenja sv. Križa, a ista je sagrađena na način da se na gotičku kapelu Majke Božje, koju 1612. godine podiže Franjo Ketzer iz Radovaa, nadozidala sadašnja lađa crkve.  

Od davnina pred crkvom je postavljeni i drveni križ, a isti je, prema riječima vlč. Ivana Košića (križovljanski župnik u razdoblju od 1979. do 2013.)., u prošlosti više puta i zamijenjen novim. Nije poznato koje godine je postavljen dosadašnji križ, a zasigurno je postojao za župnikovanja vlč. Ivana Dugi (vodio župu 1949.-1979.), te dočekao 2013. godine i sadašnjeg župnika vlč. Zorislava Šafrana.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.