Započela izgradnja POS zgrade u Cestici, ministar Štromar položio kamen temeljac

OBJAVLJENO 9.6.2020.  |  AUTOR: Općina Cestica

Potpredsjednik Vlade, ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, s načelnikom je Općine Cestica, Mirkom Korotajem, postavio jutros, 9. lipnja, kamen temeljac za početak izgradnje stambenog objekta po modelu poticajne stanogradnje.

U središtu Cestice gradit će se stambeni objekt na kat sa šest stanova veličine 60 do 90 kvadrata i uređenim parkingom.

Novi stambeni objekt u Cestici će, prema riječima direktora APN -a Dragana Hristova, koštati 4,4 milijuna kuna, izgrađen bi trebao biti u roku 300 dana. 

Ministar Štromar iskazao je zadovoljstvo dinamikom ulaganja svog Ministarstva u sjever Hrvatske. - Prioritet Ministarstva u zadnje tri godine bio je na pomoći mladima da dođu do kvalitetnog doma i prošire obitelj, a stanove si teško mogu priuštiti po tržišnim cijenama. Zato im želimo dati ovu priliku – rekao je ministar. 

Dosad je, prema njegovim riječima, u trogodišnjem periodu, na ovaj način zbrinuto više od 21.000 obitelji. Ova će godina završiti s 3000 izgrađena stana, a ministar očekuje i raspisivanje novog natječaja.

Predrag Štromar smatra da je poticajna stanogradnja vrijedna demografska mjera s konkretnim rezultatima. Dosad se, naime, u tim domaćinstvima, kaže, rodilo 1500 djece. 

Načelnik Korotaj je naglasio da su mladi prioritet razvoja općine, prema čijim se potrebama biraju i prioritetni projekti. 

- Dogradili smo vrtić i školu, školsku dvoranu, a sad se grade i stanovi za mlade obitelji. Namjera je olakšati život mladim roditeljima tako da ovdje imaju stan i posao i ne gube dragocjeno vrijeme na putovanje do posla i natrag. Također, ovdje na jednom mjestu imaju ambulantu, apoteku, dječji vrtić i školu. Cestica se polako stvara kao značajno središte, a vjerujem jednoga dana i kao grad – naglasio je načelnik Mirko Korotaj.

U ovom su krugu stanove kupili građani Cestice, no načelnik Korotaj najavljuje izgradnju još 12 stanova kojima će, uvjeren je, u Cesticu privući i mlade obitelji iz drugih sredina.

I ministar Štromar najavljuje nova gradilišta. 

- U Varaždinskoj županiji u ovom su trenutku četiri gradilišta POS-a. Dok sam god u Zagrebu pomagat ću sjeveru koji zaslužuje bolje. Svi govore kako je sjever kotač razvoja, ali to ne pokazuju konkretnim djelima.

Rezime je: - Vi se gore i sami snalazite, ne treba vam pomoć. To nije točno. Stanogradnja je konkretna i jasna pomoć i čeka nas još puno posla. Ovo ne radim zbog načelnika, nego u interesu ljudi koji ovdje žive. Više od pola milijarde kuna zadnje je tri godine iz našeg Ministarstva uloženo u Varaždinsku županiju – zaključio je ministar.

Stanove u Cestici gradit će zajednica ponuditelja, Core upravljanje i Energo-S iz Varaždina.

Sredstva zajednički osiguravaju Republika Hrvatska i Općina Cestica. 

Početak radova blagoslovio je vlč. Zorislav Šafran.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.