U Cestici održan prvi susret konjanika nakon „korone“

OBJAVLJENO 22.5.2020.  |  AUTOR: Općina Cestica

Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, uslijed povoljne epidemiološke situacije, 11. svibnja 2020. godine ukinuta je zabrana privremenog napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, a koja je, zbog sprječavanja rizika od prijenosa i širenja bolesti COVID-19, bila na snazi od 23. ožujka. Odlukom stožera dozvoljeno je okupljanje, uz poštivanje mjera socijalne distance, okupljanje do 40 osoba na jednom mjestu.

Ublažavanje mjera s radošću su dočekali svi slojevi stanovništva, a mogućnost druženja i okupljanja ponukala je obitelj Punčec iz Cestice na druženje konjanika i ljubitelja prirode koje je održano u nedjelju 17. svibnja 2020. godine.

Druženje je započelo jutarnjim okupljanjem sudionika susreta, a koji je od 9 do 10 sati bio kod obitelji Punčec u Dravskoj ulici. Konjanici su se potom uputili do akumulacije HE Varaždin, poznatijeg kao ormoško jezero. Od tu se u 11 sati nasipom krenulo prema mostu u Otok Virju odakle se stiglo do predjela Benđika, na desnoj obali rijeke Drave. Uslijedio je odmor za konje i konjanike, a nakon okrjepe projahivanje je nastavljeno do ribičkog doma u Velikom Lovrečanu. Poslije kraćeg odmora sudionici susreta krenuli su na početnu poziciju u Cesticu, a prvi susret nakon  popuštanja mjera izazvane pandemijom širenja koronavirusa,  COVID-19, završio je uz druženje i dogovor o predstojećim aktivnostima i susretima u večernjim satima.

Prema riječima Adrijane Punčec, na druženju i projahivanju desnom obalom rijeke Drave, područjem Ribolovne zone Cestica, bilo je prisutno 12 konjanika. Susretu su tako bili nazočni konjari iz tri županije, grada Zagreba i susjedne Republike Slovenije. Uz Varaždinsku županiju (općina Cestica i Maruševec), na susretu su sudjelovali i konjanici iz Krapinsko zagorske županije, (Bočaki, Mače, Začretje) i Zagrebačke županije (Sveti Ivan Zelima), a susretu se odazvao i  prijatelj Janko Belšak iz susjedne općine Zavrč čime je ovaj susret dobio i međunarodnu dimenziju, rekla je Adrijana i dodala: - Slijedeći susret konjara održat će se, u zavisnosti od sigurnosnih mjera vezanih uz koronavirus, kod jednog od sudionika susreta, najvjerojatnije na području Krapinsko zagorske županije.

Sudionici susreta konjanika s područja Republike Hrvatske: Bočaki - Diana i Vlado Ričko, Mače - Viktor Petanjek, Sveti Križ Začretje - Maja Piljek i Ivan Kontrec, Sveti Ivan Zelina - Marta Bujanović, Sesvete - Ariana Herbst i Maruševec - Vanja Kaniški, a s područja općine Cestica bili su Ana Dreven, Adrijana Punče i Kruno Darabuš.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.