Završena je kompletna rekonstrukcija Društvenog doma Otok Virje

OBJAVLJENO 12.5.2020.  |  AUTOR: Općina Cestica

Otok Virje u Općini Cestica dobilo je kompletno renoviranu zgradu Društvenog doma.

Rekonstrukcijom, vrijednom gotovo 700.000 kuna, koje su zajednički financirali LAG Sjeverozapad (252.000 kuna) i Općina Cestica, zamijenjena je stolarija i krovište , a zgrada Društvenog doma danas ima i termo fasadu.

Općina Cestica zgradu je za rekonstrukciju prijavila na Natječaj koji je raspisao LAG Sjeverozapad, a namijenjen za ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo. Natječaj je uključivao i domenu slobodnog vremena i kulturnih aktivnosti te s tim povezanu infrastrukturu.
- Za ovaj naš, ruralni kraj Varaždinske županije, LAG Sjeverozapad od velike je pomoći. Osnovan je kako bi nam pomogao u razvoju, a kojim bismo ujedno zadovoljili preduvjete za korištenje europskog novca. Na taj se način istovremeno čuva kulturna i prirodna ljepota kraja, ali se i otvaraju radna mjesta – zadovoljan je načelnik Općine Cestica, Mirko Korotaj jer ovo je način na koji ruralne sredine mogu čuvati svoju tradiciju, ali uz sve benefite modernog života.

Uz Općinu Cestica, u okrilju LAG-a Sjeverozapad su i gradovi Lepoglava i Ivanec te općine Bednja, Beretinec, Donja Voća, Klenovnik, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Vidovec i Vinica.

Od 2011. godine, kad je LAG osnovan, raspisana su tri natječaja iz Programa ruralnog razvoja 2014.- 2020., a u kojima su sa svima sudjelovali i Cestičani.

Natječajem za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava potporu je dobilo pet OPG-ova s područja Općine Cestica. Kroz taj su natječaj ukupno realizirana 23 projekta, na raspolaganju je bilo 2,5 milijuna kuna, a dodjeljivalo se 15.000 eura po gospodarstvu.

Većina, 90 posto tog je novca stiglo iz Europske unije, a ostatak su nacionalna sredstva.

Danas je u tijeku Natječaj za modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, namijenjen većim poljoprivrednim proizvođačima. Osiguran je iznos od 650 tisuća kuna.

Načelnik Korotaj vjeruje da će dio tog novca završiti u rukama cestičkih poljoprivrednika.
- Vrijedni su to ljudi, koji zaslužuju svaku pomoć. Sigurno će ju znati iskoristiti na najbolji način, a razvojem svakog gospodarstva s područja općine, razvija se i općina sama – zaključuje načelnik Korotaj. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.