Na predjelu Benđika cestički ribiči uredili pristupni put

OBJAVLJENO 11.5.2020.  |  AUTOR: Općina Cestica

Najniže područje općine Cestice prostore se uz rijeku Dravu uz koju je locirana Ribolovna zona Cestica, a ista obuhvaća i njene pritoke, Zajzu i Pošalitvu te dio odvodnog kanala HE Formin i akumulaciju HE Varaždin (Ormoško jezero).  Ribolovnom zonom Cestica gospodari „Športsko ribolovni klub općine Cestica 1995“, osnovan 17. travnja 1995. godine, a uz brigu o ribljem fondu i organizaciji natjecanja ribiči vode brigu i o uređenju okoliša, pristupnih putova i ribičkom domu sagrađenom u Velikom  Lovrečanu. 

Netaknuta priroda, uz tek blagi šum rijeke i pjev ptica koje obitavaju u krošnjama drveća, osim ribiča, k Dravi privlače i posjetitelje željne mirne i opuštajuće atmosfere. Iako cijelo područje Zone plijeni svojom ljepotom i mirom svaki ribič ima predio koji mu je prirastao srcu, a jedan od takovih je i predio „Benđika“ o čemu posebnu brigu vodi Antun Bosilj. Pristup do ove predivne oaze prirode vodi kroz šumu, a pošto je povremenim izlijevanjem rijeke Drave često izrovan pristupni put potrebo je i njega urediti. Radna akcija uređenja pristupnog puta bila je planirana još za zimskih mjeseci, a pošto se ista zbog mjera zaštite od koronavirusa COVID-19, nije mogla realizirati u ožujku i travnju 2020. godine, istu su „prijatelji Benđike“ priredili u subotu, 9. svibnja. 

Radna akcija započela je ujutro u osam sati, a potrebnih šest kubnih metara šljunka ranije je dopremio autoprijevoznik Stjepan Golubić. Iz donacije je dopremljen i potreban kamen za izgradnju škarpe, tj. potpornog zida iznad mostića, a za vrijeme akcije vrijedni graditelji ugradili su oko šest kubnih metara betona u temelje konstrukcije za koji su upotrijebili 20 vreća cementa. Akciji se priključio i općinski vijećnik Milan Borak, a uz njega do 15 sati na sanaciji puta bili su još Slavko Juričinec, Zdravko Golubić, Mirko Majhen, Stipo Pustahija, Tomica Juričinec, Mladen Ceglec i Mirko Kralj. Radna akcija realizirana je uz pomoć općine Cestice, a u narednim danima planira se razgrtanje zemlje uz put i uređenje okoliša.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.