Vlč. Zorislav Šafran, na Uskrs 2020. godine, obišao sva naselja župe

OBJAVLJENO 13.4.2020.  |  AUTOR: Općina Cestica

Zbog sprječavanja širenja zaraze od koronavirusa (COVID-19), preporuka i odluka Stožera civilne zaštite i odredbi Hrvatske biskupske konferencije, od petka 20. ožujka 2020. godine na području Republike Hrvatske otkazana su sva okupljanja vjernika na misama kao i sva župna i ostala slavlja i sastanci bilo unutar zatvorenog ili otvorenog prostora. 

Tako su i u župi Uzvišenja sv. Križa Križovljan izostala okupljanja vjernika na misama, na Cvijetnicu, 5. travnja, na obredima velikog tjedna, kao i na sam Uskrs. Da bi ipak vjernici, na sam Uskrs, mogli na obiteljskom stolu imati blagoslovljenu hranu vlč. Zorislav Šafran, župljanima je obilaskom naselja s Presvetim obavio blagoslovio pripremljene hrane, a blagoslov je započeo ujutro u 6 sati u Gornjem Vratnu. Krenulo se Varaždinskom ulicom, od „rotrora“, a kod dolaska do kapele Presvetog trojstva skrenulo se u Viničku ulicu. Potom se vratilo na Varaždinsku ulicu i krenulo do Dravske iza čega je istom trasom uslijedio nastavak i kroz Radovec, Križovljan Radovečki i početak Cestice, a potom je s blagoslovom hrane nastavljen ulicom Antuna Mihanovića kroz Križovljan  i Radovec sve do „glavne ceste“, tj. do križa u Varaždinskoj ulici. Od Varaždinske ulicu u Gornjem Vratnu potom se krenulo od „Gmajne“, ulicom Matije Gupca, sve do crkve Uzvišenja sv. Križa, a obuhvaćene su i žitelji iz ulice Stjepana Radića. Završni dio blagoslova u Radovcu započeo je u brdovitom dijelu naselja, u Vinogradskoj ulici, a završio je u ulici Miroslava Krleže. 

Nastavak je uslijedio u Križovljanu odakle se ulicom Stjepana Radića stiglo u Babinec, a potom i u ulicu Ante Starčevića u Cestici. S križanja te ulice s Varaždinskom  krenulo se potom prema središtu općine Cestica, a potom je hrana blagoslovljena i stanovnicima Dravske, Nove i ulice Ljudevita Gaja. 

Blagoslov hrane nastavljen je, od 9 sati, u Babincu, od Varaždinske ulice7, a do 11, 45 sati obiđene su sve kuće i ulice u naseljima Kolarovec i Brezje Dravsko. Nakon Lovrečan otoka, vlč. Zorislav Šafran u pratnji zvonara Danijela Kukeca i orguljaša Marijana Županića, obišao je i nizinski i brdoviti dio naselja Veliki i Mali Lovrečan te Falinić Breg. 

Blagoslov hrane,  potom je, u 13,15 sati, nastavljen u Križovljangradu, Radovec Polju i Virju Križovljanskom, a u 15 sati završio je, nakon Otok Virja u Vratno Otoku. 

Tijekom devetosatnog obilaska župe pješke je prevaljeno preko 30 km, a jedan od najmlađih stanovnika koji je u ranim jutarnjim satima bio prisutan na blagoslovu  je dvomjesečni Roko Krobot, rođen 1. veljače 2020. godine.  

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.