Održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Cestica

OBJAVLJENO 16.9.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Svečana sjednica Općinskog vijeća povodom Dana Općine Cestica održana je u sportskoj dvorani OŠ Cestica, u petak, 13. rujna 2019. godine s početkom u 16 sati, a istoj su uz mještane općine prisustvovali i brojni gosti iz bliže i daljnje okolice i inozemstva. Tako su se u dvorani izgrađenoj 2007. godine, na ovogodišnjoj sjednici, okupili nositelji vlasti s državne (predstavnici Vlade Republike Hrvatske, ministarstava i saborski zastupnici) i lokalne sredine, s područja Varaždinske županije i susjednih gradova i općina, kao i predstavnici susjednih slovenskih općina, a ovogodišnjoj općinskoj svečanosti odazvao se i Kristijan Jurjako, gradonačelnik Cresa, te predstavnici tvrtki i ustanova koje doprinose razvoju Općine, kao i dobitnici općinskih priznanja i ostali gosti.

Svečana sjednica započela je hrvatskom himnom koju je izveo Ženski pjevački zbor „Stelarium“, a potom je goste i uzvanike pozdravio i poželio im dobrodošlicu predsjednik Općinskog vijeća Darko Majhen, nakon čega je minutom šutnje odana počast poginulim hrvatskim braniteljima i preminulim žiteljima općine Cestica.

O realiziranim razvojnim projektima govorio je načelnik Mirko Korotaj, a u svom izlaganju osvrnuo se na realizaciju projekata bitnih za svekoliki razvoj i ulaganja za poboljšanje uvjeta života svih stanovnika Općine. Jadan od uspjeha u području obrazovanja je i otvaranje područnog odjela osnovne glazbene škole u Cestici, a za poboljšanje uvjeta života bitna su ulaganja i u opremanje i izgradnji komunalne infrastrukture. Za svekoliki razvoj društvenog života općine značajna je i podrška radu tridesetak udruga, a i ulaganja u zaštitu i obnovu kulturno povijesne baštine i održavanje i oprema objekata javne namjene - naglasio je načelnik Mirko Korotaj. U cilju novih zapošljavanja, promicanja i pomoći cestičkom gospodarstvu bitna je i podrška razvoju malog i srednjeg poduzetništva i obrta, a i ulaganja u razvoj poljoprivrednog sektora i turizma. Od značajnijih investicija koje se trenutno izvode u Općini Cestica je izgradnja zaštitnog nasipa uz rijeku Dravu na potezu Otok Virje – Brezje Dravsko u dužini od 3,7 kilometara, vrijednosti 26 milijuna kuna, a ovih dana započet će i realizacija projekta sustava odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda Aglomeracija Varaždin čija investicija samo na području općine Cestica iznosi 75 milijuna kuna.

Čestitke Općini i rukovodstvu na ostvarenim rezultatima i uspješan nastavak projekata razvoja uputio je župan Varaždinske županije Radimir Čačić, ujedno i počasni građanin Općine Cestica. U ime prisutnih saborskih zastupnika čestitku je uputio Josip Križanić, a potom i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar.

Temeljem Odluke Općinskog vijeća donesene na svečanoj sjednici dodijeljena su javna priznanja, nagrade, plakete i grb Općine Cestica.

Nagrade Općine Cestica dobili su: Hrvatske vode, za kontinuirano provođenje zahvata na regulaciji i uređenju potoka čime štite naselja i stanovništvo od izlijevanja i uništavanja komunalne infrastrukture i imovine građana uz vodotoke i Svijeće Kokot iz Malog Gradišća 4, vlasnika Miljenka Kokota, za razvoj gospodarstva, uspješno poslovanje, stručnost, odgovornost i predanost poslu te neprestano ulaganje u vlastiti razvoj te tako i u gospodarstvo općine Cestica. Plaketa Općine Cestica dodijeljena je DVD-u Križovljan Cestica, za 90 godina rada, a Grb Općine Cestica dodijeljen je vlč. Mariu Flipoviću, župniku župe SV. Barbara Natkrižovljan, za promicanje vjere i jedinstva kršćanstva te očuvanje kulturno povijesne sakralne baštine, Nevenu Furjanu za osobite zasluge u sportu i promicanju općine Cestica u Hrvatskoj i inozemstvu, Katici Obadić za osobite zasluge u razvoju društvenih odnosa, hrvatskog kajkavskog jezika i književnosti i Nikoli Milecu, za promicanje voluntarizma, za razvoj društvenih odnosa u radu s mladima.

Na temelju Zaključka načelnika Općine Cestica nagrade od tisuću kuna dobile su Katja Leskovar iz Jarki i Ivona Zebec iz Babinca, učenice koje su svih osam razreda OŠ Cestica završile s odličnim uspjehom, a isticale su se i u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima. Nagrada od tri tisuće kuna dodijeljena je Valentini Pongračić iz Radovca, studentici 5. godine studija na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koja je sve prethodne godine položila s odličnim uspjehom. U ime dobitnika zahvalu je izrekla Katica Obadić (učiteljica hrvatskog jezika na OŠ Cestica 1977.-2014.).

U kulturnom programu nastupale su članice Ženskog vokalnog sastava Stellarium KUD-a općine Cestica, a djevojke su uz himnu izvele i skladbu Vužgi jenu luč. Pljeskom za nastup u monologu „Samo se srcem dobro vidi“ nagrađena je Tena Gavrić, a i najmlađi iz Dječjeg vrtića Zeko. Ženska klapa Angeluš otpjevala je pjesmu „Mramor, kamen i željezo“, a pljeskom su nagrađena i djeca najmlađe i starije dječje grupe folklora KUD-a Općine Cestica koja su nastupila pod vodstvom Gordane Vaupatić.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.