Na kapeli sv. Lovre u tijeku sanacija donjeg dijela kape tornja

OBJAVLJENO 6.9.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Pitanje: Kako osigurati sredstva za kompletnu obnovu pokrova i fasade tornja

Kao kulturno dobro Republike Hrvatske na području općine Cestica zavedena je i kapela Svetog Lovre koja današnji oblik poprima 1738. godine pa je tako i ovo crkveno zdanje najstarija zgrada na cestičkom području. Podno kapele je i najstarije groblje u općini Cestica, a na njemu se pokapaju umrli iz naselja Brezje Dravsko, Veliki i Mali Lovrečan, pod koji spadaju i dijelovi naselja Lovrečanbreg te Brezje i Lovrečan otok. 

U skladu s mogućnostima vodila se briga i oko uređenja okoliša i održavanja kapele, a zbog položaja kapele i pukotina koje su se pojavile na svodu, uz pomoć Ministarstva kulture Republike Hrvatske, općine Cestica i župe Križovljan izvršeno je ispitivanje statike terena i same crkve te je sačinjen konzervatorski elaborat obnove. Nakon toga izvršeno je injektiranje zidova i stavljanja zatega te sanacija vijenca krova lađe, uz zamjenu trulih greda uz toranj. Iz tornja su odstranjene trule i dotrajale drvene stepenice i napravljene nove, a izvršena je i elektrifikacija zvona. 

Kako je svojim prepoznatljivim stilom pokrov tornja lovrečanske crkve jedan od najzahtjevnijih u planiranu obnovu od samog početka uključeni su stručnjaci Konzervatorskog odjela Varaždin Ministarstva kulture Republike Hrvatske. 

S obzirom da su troškovi sanacije pokrova tornja kapele sv. Lovre dosta visoki, i iznose preko 700 tisuća kuna, župa Križovljan je projekt obnove prijavila na natječaj Ministarstva kulture Republike Hrvatske koje je za sanaciju ove godine odobrilo 140 tisuća kuna, a spremnost da se projekt realizira iskazala je i Općina Cestica koja je u proračunu za tu namjenu osigurala iznos od 180 tisuća kuna. 

Da bi se moglo krenuti u daljnju realizaciju  prvotni projekt podijeljen je u dvije faze. U troškove te prve faze vrijednosti 320 tisuća kuna, ulazi postavljanje skele, te sanacija donjeg dijela pokrova tornja u koji su uključeni radovi na odstranjivanje postojećeg lima, trule  daščana oplate, izmjena dotrajalih greda i pojačanje konstrukcije krovišta te stavljanje nove daščane oplate i zaštitna folija na koju dolazi bakreni lim.  

Radove na sanaciji obnove povjereni su, uz stručni nadzor, obrtu za graditeljstvo i završne radove Kovačićek iz Varaždina, a radove izvode Zvonko Hajsok, Mirko Lukavečki, Vladimir Novak, Ivan Plantak i Ivan Vizjak. 

Gradilište obnove donjeg dijela kape tornja kapele sv. Lovre u Lovrečanu, 29. kolovoza 2019., obišli su načelnik općine Cestica Mirko Korotaj i vlč. Zorislav Šafran, župnik župe Križovljan, a u tijeku posjete razgovarale se kako, s obzirom da je za sanaciju krovišta tornja sv. Lovre već postavljena skela, namaknuti sredstva za obnovu cijele kape tornja i fasade na zidovima tornja kako se dvaput ne bi plaćali troškovi postavljanja i odstranjivanja skele. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.