Općina Cestica domaćin trodnevnom posjetu izaslanstva grada Belišća

OBJAVLJENO 27.8.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Načelnik Mirko Korotaj: Razmjenom iskustava s ostalim lokalnim sredinama cilj nam je omogućiti bolji život građana

Općina Cestica bila je domaćin trodnevnom posjetu izaslanstva grada Belišća, koji su u petak 23. kolovoza 2019. posjetili i nekoliko lokacija u Općini Cestica.

Drugi dan posjeta, u holu OŠ Cestica započeo je svečani prijem. Uz načelnika Mirka Korotaja, zamjenika načelnika Žarka Rodeša, predsjednika Općinskog vijeća Darka Majhena i ostale prisutne vijećnike dobrodošlicu gostima iz Slavonije poželjela je i ravnateljica OŠ Cestica Nevenka Turščak. Program susreta vodila je Marina Lazar, a u svom pozdravnom govoru načelnik Mirko Korotaj naglasio je da općina Cestica kroz suradnju s ostalim lokalnim sredinama, kroz izmjenu iskustava, nastoji poraditi na tome da građani bolje žive. Nakon toga je najosnovnije podatke o općini Cestica iznijela Karmen Emeršić, a uz projekciju na video platnu, istaknula je da je u Općini Cestica od 2008. godine realizirano 12 EU projekata vrijednosti 18 milijuna kuna. Preko JPP-a izgrađena je dvorana i proširena škola, a trenutno su u različitim fazama realizacije projekti vrijedni 85 milijuna kuna.

Zahvalnost na toplom prijemu i početku suradnje izrekla je Ljerka Vučković, zamjenica gradonačelnika Grada Belišća, a potom je prikazan kratki film o Belišću kojeg su 1884. godine osnovala braća Gutmann.

U završnom dijelu susreta u OŠ Cestica posjetitelji iz Slavonije razgledali su prostorije škole i sportsku dvoranu.

U jutarnjem prijepodnevnom programu dvadesetak gostiju iz Belišća posjetilo je i Dječji vrtić Zeko. Tu ih je pozdravila voditeljica Tanja Vuzem, a polaznici starije grupe djece potom su priredili kratki program.

U popodnevnom terminu čelnici općine Cestica upoznali su svoje goste s dijelom gospodarskih, kulturno-povijesnih i turističkih potencijala, a prvo je realizirana posjeta OPG-u Bistrović u Gornjem Vratnu. Obiđeni su proizvodni kapaciteti mljekare “Marina“, a potom je vlasnik Stjepan Bistrović upoznao goste s proizvodnim programom i razvojem gospodarstva kojeg okosnicu čine novosagrađena robotizirana farma kapaciteta 80 krava u kojoj su trenutno 52 krave.

Nakon toga gosti iz Belišća posjetili su crkvu sv. Barbare u Natkrižovljanu. Dobrodošlicu im je poželio vlč. Mario Filipović, a tu je sve sudionike susreta pozdravio i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Predrag Štromar, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja.

Uslijedio je posjet Ruralnoj kući „Rim“ u Brezju Dravskom, a tu su posjetitelji nakon dobrodošlice Jelene Milec mogli uživati u domaćim štruklima i tradicionalnim specijalitetima spravljenim po starim receptima, nakon čega su se autobusom uputili do Lovrečan Otoka gdje su mogli usporediti tok prirodne ljepote Drave i njenih rukavaca sa tokom Drave koja protječe i kroz njihov grad Belišće, i mogućnošću ribolova uz ribičke terene koje uređuju članovi Športsko ribolovnog kluba općine Cestica 1995.

Završni dio susreta održan je uz objekte Vinske ceste Klampotic. U prvom dijelu tog susreta posjetitelji su se uputili do Vinotočja Županić kojeg je predstavila Jasmina Težak r. Županić, a u sklopu posjete tu je održana degustacija vina koja je predstavio Goran Težak. U svom obilasku pograničnog dijela općine Cestica posjetitelji su putovanje nastavili do Vinskog hrama Kotolenko na Dubrava Bregu. Razvoj Obiteljskog gospodarstva, koje raspolaže kapacitetom od 80 tisuća litara vina, predstavio je vlasnik Slavko Kotolenko, a po razgledavanju podruma i kušanju nekoliko sorti vina lanjske berbe, posjetitelji su obišli i dio vinograda koji su nalaze na nekoliko lokacija uz granicu Republike Hrvatske i susjedne Slovenije, na površini od 13 hektara.

Na kraju drugog dana boravka čelnici općine su svoje goste iz Slavonije poveli u obilazak pograničnog seoskog gospodarstva poznatog i pod nazivom „Đurman“, a koje je na početku susreta predstavio vlasnik Robert Pungračič.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.