Na Veliku Gospu održano proštenje kod Miklinove kapelu u Križanču

OBJAVLJENO 16.8.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Tradicionalnom pohodu pridružili se i planinari iz Varaždina 

Vremenska prognoza za četvrtak 15. kolovoza 2019. godine predviđala je temperaturu oko 25 stupnjeva, sunčano i bez kiše pa je i to jedan od razloga da nas se za polazak na 12. pješačko planinarski pohod Majci Božjoj u Križanče okupilo tridesetak te smo kako je i planirano s Trga Ivana Pavla Drugog iz Radovca krenuli u 8,30 sat. Ove godine pridružio nam se i zamjenik načelnika Žarko Rodeš i zamjenik predsjednika Općinskog vijeća općine Cestica Vlado Hip, a u nekoliko automobila pristigli su planinari iz Varaždina. 

Na prvom dijelu putovanja prošli smo ulicom Miroslave Krleže, Augusta Šenoe i Vinogradskom kojom smo stigli u župu Sveta Barbara Natkrižovljan, a kako je i planirano prvo odmor imali smo na platou kod crkve sv. Barbare u 9,20 sati. Nakon dvadesetak minuta odmora spustili smo se stepenicama sagrađenim za župnikovanja vlč. Vladmira Stolnika, uz koje je pred Uskrs ove godine, zahvaljujući pomoći općine Cestica, postavljena nova metalna ograda, a do raspela u Križnču, podignutog 1944. stigli smo do 10,30 sati te se priključili procesiji koja je krenula prema kapeli. Kao i prošlih godina križ je na početku procesije nosio Josip Kočet iz Križanča, a  potom su u procesiji bili muškarci, pa vlč. Mario Filipović i žene koje su predmolile krunicu i vodile pjesmu. 

U hladovini lipa na platou pred ulazom u sakristiju, južno od same kapele, misu je s početkom u 11 sati, predvodio i prigodnu propovijed održao vlč. Dragutin Šimek, župnik iz župe Pohođenja Blažene Djevice Marije Donja Višnjica, a na početku je domaći župnik, vlč. Mario Filipović naglasio da se misa prikazuje i za Anu i Tomaža Mikl koji su 1872. godine sagradili kapelu koju su potom 1896. godine dali i oslikati. Uz pratnju na orguljama orguljaša Patrika Rukljića, misno slavlje pjesmom je uzveličao zbor župe kojem su se priključili i brojni hodočasnici, a hodočasnicima i predvoditelju misnog slavlja na kraju je zahvalio vlč. Mario Filipović, župnik župe sveta Barbara Natkrižovljan, kao i općini Cestica i Ministarstvu kulture Republike Hrvatske na restauraciji i obnovi svoda kapele koji je oslikao furlanski majstor Antonius Brollo.

Većina hodočasnika po završetku mise navratila je do šatora kod DVD-a Gradišće gdje su vrijedni vatrogasci za sve sudionike proštenja pripremili tradicionalnu kotlovinu i kuhane kobasice, a za osvježenje na volju posjetiteljima bilo je i domaće vino, bezalkoholna pića i pivo. Na brojnim štandovima posjetitelji su mogli odabrati nešto iz bogate ponude, a za dobro raspoloženje tu je bio i glazbeni sastav koji je upotpunio proštenjarski ugođaj na tradicionalnoj vatrogasnoj zabavi koja se produžila do kasnih večernjih sati. 

Dio sudionika 12. pješačko planinarskog pohoda popodne se priključio svojim obiteljima, a oni koji su se natrag vraćali na odrediše prema početnoj točki pohoda krenuo je u 14 sati. Osim lijepog, ne prevrućeg vremena, za ovogodišnje tradicionalno proštenje „pri Miklinovi kapeli“ zanimljivo je da su gosti doputovali najviše automobilima različitih tipova, godina proizvodnje i registarskih oznaka, koji su bili parkirani na svima prilazima kapeli i vatrogasnom domu, pješice, i na kolicima i motociklima, a popodne se na proštenje u Križanče uputila, iz smjera Natkrižovljana, i jedna jahačica.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.