Poziv na 12. pješačko-planinarski pohod Miklinovi kapeli u Križanče

OBJAVLJENO 12.8.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Polazak je u 8,30 iz Radovca, a potrebno je računati i na kišu

Tradicionalni pješačko-planinarski pohod Majci Božjoj u Križanče održat će se i ove godine, a polazak je po ustaljenom rasporedu na samu Veliku Gospu, 15. kolovoza 2019. u 8,30 sati s Trga Ivana Pavla Drugog u Radovcu. Okupljanje je od 8,15 na parkiralištu kod župne crkve Uzvišenja sv. Križa, a na putu prema Natkrižovljana prolazi se ulicom Miroslave Krleže, Augusta Šenoe i Vinogradskom kojom se stiže u župu Sveta Barbara.

Prvi odmor planiran je u 9,30 sati kod crkve Svete Barbare u Natkrižovljanu, a u 9,45 je nastavak putovanja, uz kulturno povijesne znamenitosti župe među kojima je i škola u Natkrižovljanu podignuta 1900. godine i kapela Srca Isusova koju je na pohodu župi 1936. blagoslovio, danas blaženi kardinal Alojzije Stepinac. Od tu put dalje vodi do raspela u Križanču odakle u 10,30 sati kreće već tradicionalna procesija do same kapele. Prema riječima vlč. Maria Filipovića, župnika župe sv. Barbara Natkrižovljan, misu u 11 sati predvodi vlč. Dragutin Šimek, župnik iz župe Pohođenja Blažene Djevice Marije Donja Višnjica. Misa će i ove godine biti na platou ispred same crkvice, a moći će se razgledati i sama kapela u kojoj su zahvaljujući općini Cestica i Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, završeni radovi na restauraciji svoda. 

Nakon mise ostat će dovoljno vremena za osvježenje kod vatrogasnog doma DVD-a Gradišće, a povratak na početnu poziciju hodočašća planiran je u razdoblju 13,30 – 14,00 sati.

Kapelu Uznesenja Marijina u Križanču na jednoj od najljepših uzvisina među vinogradima 1872. godine podigli su Ana i Tomaž Mikl, pa se udomaćio naziv Miklinova kapela, a svod kapele i cijelu crkvicu oslikao spomenute godine furlanski majstor Antonius Brollo.

Trasa pješačko planinarskog pohoda iznosi oko 6 kilometara, pa je potrebno prikladno se obući i obuti, a preporuča se  ponijeti vodu i nešto za prigristi. Kako nas je prethodnih nekoliko godina na putu zahvatila i kiša  treba i s tom mogućnošću računati.

    Za one koji prvi put hodočaste dobro je pogledati jedno od ranijih izvješća

Prvi pohod, 15. kolovoza 2008. može se vidjeti na:

Hodočašće 2014. godine je na

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.