U Velikom Lovrečanu proslavili svetog Lovru

OBJAVLJENO 12.8.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Slavlje započelo misom, a završilo vatrogasnom zabavom

Na najbližu nedjelju spomendanu sv. Lovre koji je 10. kolovoza, u istoimenoj kapeli iznad naselja Veliki Lovrečan, u općini Cestica, i ove godine održano je tradicionalno proštenje koje je započelo misom u 11 sati, a koja se posljednjih godina služi pred ulazom u crkvu.

Svečanu misu ove je godine predvodio i održao prigodnu propovijed vlč. Mario Filipović, župnik župe Sveta Barbara Natkrižovljan. U koncelebraciji je bio i vlč. Vjekoslav Pavlović iz župe Blaškovec i križovljanski župnik vlč. Zorislav Šafran, koji je nakon mise zahvalio svećenicima, hodočasnicima i vjernicima na dolasku te pozvao vjernike na proštenje k Miklinovi kapelu u Križanče, a koje se tradicionalno održava na Veliku Gospu, 15. kolovoza.

Skladnim pjevanjem svečanom ozračju doprinio je i zbor župe Križovljan, kao i mladi čitači, a i mještane koji su oltar pred crkvom cvijećem okitili i okoliš uredili.

Za dobru proštenjarsku atmosferu pobrinuli su se i brojni licitari i prodavači razne robe na štandovima u ulici Sv. Lovre, a tradicionalni medenjaci mogli su se dobiti na prilazima kapeli. Kod bivše kapelske hiže, jugozapadno od crkve, hodočasnici su se mogli okrijepiti vinom s Lovrečan Brega, a iz ponude nisu izostali ni tradicionalna kotlovina i kobasice te ostala osvježavajuća pića.

Tradicionalnu vatrogasnu zabavu na „lovrenčku nedelju“ i ove godine pripremili su vatrogasci DVD-a Lovrečan Dubrava koja je pred zgradom vatrogasnog doma potrajala do jutarnjih sati.

U nastavku nekoliko fotografija s proštenja u kapeli svetog Lovre, 11. kolovoza 2019. godine, te oltar sv. Lovre iznad kojeg stoji natpis „Sv. Lovrenc moli Boga za nas!“

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.