U Dubravi Križovljanskoj mladomisnik Primož Lorbek blagoslovio vjernike 

OBJAVLJENO 1.7.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Mariborski nadbiskup metropolit mons. Alojz Cvikl za svećenika je, u subotu, 29. lipnja 2019. godine, na blagdan Svetih Petra i Pavla, u mariborskoj katedrali Sv. Ivana Krstitelja zaredio  Primoža Lorbeka iz župe Zavrč. Svećeničkom ređenju bili su prisutni i brojni žitelji Dubrave Križovljanske kao i ostali vjernici naselja zavrčke župe sv. Nikole biskupa, kao i župnik Jože Pasičnjek. 

Mladomisničko slavlje održano je potom u nedjelju,  30. lipnja 2019. godine, a slavlje je započeto procesijom koja se od kuće na adresi Turški Vrh kretala i Vinogradskom ulicom kroz naselje Dubrava Križovljanska u kojoj su žitelji naselja, na „Mihalić plazu“, za sve sudionike priredili osvježenje. Za tu prigodu slovenske su vlasti otvorile vrata na ogradi prema crkvi u kojoj je u 10 sati mladomisnik Primož prikazao svoju prvu svetu misu. 

Po želji mladomisnika popodne je, s početkom u 18, 00 sati održan blagoslov kod Pila žalosnog Isusa podignutog 1674. godine  u Dubravi Križovljanskoj, a istome su uz brojne žitelje Dubrave Križovljanske bili prisutni i svi gosti na proslavi prve mlade mise vlč. Primoža Lorbeka kao i ceremonijar vlč. Simon Lamprest i ostali svećenici. Većina vjernika smjestila se u hladovinu stabala i kuće Irene Kukec u Vinogradskoj ulici – nasuprot Pila, a blagoslovu je kao najstarija mještanka Dubrave Križovljanske bila prisutna i Silvestra Pongrac rođena 9. listopada 1926. godine u Lovrečanu (kći Ivana Kumek i Rozalije r. Borak…), kao i brojna djeca s područja naselja i župe. Susret kod Pila započeo je litanijama koje je izveo zbor župe sv. Nikole, uz pratnju na orguljama Andrija Krambergera, a nakon mladomisničkog blagoslova vlč. Primož Lorbek zahvalio je žiteljima Dubrave na okrjepi nakon čega je zbor otpjevao pjesmu Ave Marija.  

Vlč. Primož Lorbek rođen je u Korenjaku, župa Zavrč, 28. kolovoza 1990. godine, sin je Janka i Franičiške rođene Fajfar. Djetinjstvo je prove s roditeljima u Turškom Vrhu odakle je polazio osnovnu školu u Zavrču. Srednju građevinsku školu završio je u Mariboru nakon koje je jednu godinu studirao građevinarstvo. Osjetivši svećenički poziv napustio je građevinarstvo i upisao Teologiju u Ljubljani gdje je završio prve tri  godini studija koji je potom nastavio na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, 4. i 5. godina, a đakonsku pastoralnu godina bio je na župi Hajdina.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.