U spomen na poginule branitelje položeni vijenci i zapaljene svijeće

OBJAVLJENO 26.6.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Na početku ovogodišnjeg obilježavanja Dana državnosti Republike Hrvatske koja je s početkom u 18 sati održana u ponedjeljak, 24. lipnja 2019. godine, kod spomenika poginulom hrvatskom branitelju Mirku Lazaru u Natkrižovljanu, sudionike komemoracije pozdravio je predsjednik Vijeća Darko Majhen. Naglasio je da je Mirko Lazar, sin Stjepana i Helene rođ. Kokot, rođen 8. prosinca 1970. u Varaždin, poginuo kao pripadnik 104. brigade Hrvatske vojske na bojištu kod Pakraca, a pokopan je na groblju u Natkrižovljanu 2. siječnja 1992. godine. Podsjetio je da Dan državnosti obilježavamo na temelju odluke Sabora Republike Hrvatske koja je donesena na temelju izražene volje hrvatskih građana o razdruživanju od ostalih jugoslavenskih republika, a koja je iskazana na prethodno održanom referendumu (19. svibnja 1991.).

Kod spomenika vijence su redom potom položili i svijeće zapalili, obitelj poginulog Mirka Lazara, Klub varaždinskih branitelja i Općina Cestica, a potom je minutom šutnje odana počast poginulom Mirku i svim stradalim hrvatskim braniteljima.

U svom obraćanju načelnik općine Mirko Korotaj podsjetio je da su u obranu Republike Hrvatske krenuli brojni građani, pa tako i brojni mladići s područja općine Cestica, a uz Mirka u obrani Republike Hrvatske stradali su Janko Kukec i Damir Bednjanić, te Marijan Vučak koji je sudjelovao u obranu Vukovara iz kojeg se nije vratio. U ime Kluba varaždinskih branitelja nazočnima se obratio bojnik Hrvatske vojske Vladimir Leskovar, a zhavalu obitelji na očuvanju uspomene na poginule izrekao je Mirkov brat Željko.

Na kraju komemoratoivne svečanosti kod spomenika molitvu za sve poginule i stradale hrvatske branitelje predvodio je vlč. Mario Filipović, a nakon toga služena je misa u crkvi sv. Barbare.

Popodne istoga dana izaslanstvo Općine Cestica položilo je vijence i zapalilo svijeće na grobove poginulih hrvatskih branitelja stradalih u Domovinskom ratu (na grobove Janka Kukeca i Damira Bednjanića), a osim položenih vijenaca na grobljima u Cestici i Natkrižovljanu, vijenac je položen u Parku hrvatskih branitelja u Gornjem Vratnu.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.