Čelnici općina Cestica i Zavrč obišli naselja uz granicu

OBJAVLJENO 24.5.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Dogovor o uređenju vodotoka i prometnica na potezu Dubrava Križovljanska – Križanče s hrvatske strane, odnosno od Zavrča do Turškog Vrha sa slovenske strane

Na krajnjem sjeverozapadu Varaždinske županije, u Republici Hrvatskoj, smjestila se općina Cestica. S hrvatske strane susjedne su joj općine, od istoka Petrijanec, više jugoistočno je Vinica, a prema jugu je Donja Voća. Uz hrvatsko slovensku granicu prema sjeveru dolazi općina Ormož, a prema zapadu Zavrč. UZ granicu prema Zavrču smjestila su se naselja, od rijeke Drave prema jugu; Dubrava Križovljanska, Veliki i Mali Lovrečan, Selci Križovljanski i Križanče, a sa slovenske strane redom dolaze naselja Zavrč, Hrastovec, Goričak i Turški vrh.

Nizinskim dijelom, u naseljima Dubrava Križovljanska i Hrastovec protječe nekoliko potoka. Većinu vode s tog područja ulazi u potok Zajzu koji se „preko“ Hrvatske ulijeva u rijeku Dravu, a s brda podno zavrčke crkve sv. Nikole, vode se prema istoku slijevaju u potok koji uz samu granicu teče prema sjeveru. Za obilnijih kiša korita potoka su često premala da prime svu nadolazeću vodu pa dolazi do izlijevanja na prometnice i posjede mještana i s jedne i druge strane granice. S obzirom da svaka lokalna sredina sama uređuje komunalnu infrastrukturu na svom području kao nužnost se pokazala potreba zajedničkog djelovanja i uređenja vodotoka i prometnica uz granicu pa su tako čelnici općine Cestica i Zavrč u ponedjeljak, 20. svibnja 2019. godine dogovorili obilazak naselja smještenih uz samu granicu. Za 17 sati dogovoren je sastanak u općini Zavrč, na adresi, Gorčak 5, a potom se krenulo od nizinskog dijela u Dubravi Križovljanskoj. Uz župana Slavka Pravdiča iz općine Zavrč obilasku je bila nazočna i Danica Bratuša, savjetnica za područje komunalnih poslova, gradnje i gospodarstva, a uz načelnika Mirka Korotaja obilasku terenu bio je prisutan i komunalni redar Danko Furjan.

Nakon obilaska području uz granicu u nizinskom dijelu krenulo se u brdoviti dio. Trasa ceste kojom se putovalo prolazi kroz vinorodno područje susjednih općina, a uz razgovore o potrebi uređenja odvodnje s prometnica na pojedinim dionicama, kao i samog uređenja cesta razmatrale su se i mogućnosti razvoja i unaprjeđenja turizma i vinogradarstva, te suradnje na ostalim područjima od zajedničkog interesa za obje općine.

U sklopu obilaska pograničnog područja čelnici susjednih općina posjetili su Turizam i vinogradarstvo Pungračić i Seoski turizam Cvetko, koji svoje posjede imaju s obje strane granice, a nalaze se na Vinskoj cesti Klampotic.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.