Župa Križovljan 10. svibnja 2019. hodočastila u Međugorje

OBJAVLJENO 17.5.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Zbog kiše u nedjelju, umjesto Zadra posjetili smo Knin 

Šesto hodočašće župe Križovljan u Međugorje, predvodio je kao i do sada, vlč. Zorislav Šafran, a na put se krenulo u petak na večer, 10. svibnja 2019. godine u 19,30 sati. Za hodočašće prijavilo se šezdesetak sudionika, a u Međugorje, na parkiralište podno brda Križovec, stigli smo nešto iza 6 sati. Većina nas je krenula na križni put koji je predvodio župnik Zorislav Šafran, a u podnožju ostalo je desetak hodočasnika kojima zdravstvene prilike nisu dozvolile hodanje uz brdo po kamenju.

Završnu molitvu na vrhu kod križa imali smo nakon jednog sata i 15 minuta, oko 8 sati. Nakon  petnaestominutnog odmora krenuli smo u podnožje do autobusa gdje su nam hodočasnici koji su ostali pripremili doručak.  Do parkirališta podno brda Ukazanja došli smo nešto prije deset sati, a po obavljanju pobožnosti od tu smo krenuli prema pansionima u kojima smo bili smješteni, u dvije zgrade. Dok smo se porazmjestili po sobama prošlo je već i podne te smo se nakon osvježenje uputili na zajednički ručak  koji je bio u 13 sati. Popodne se uglavnom iskoristilo za odmor, a većina nas je na misi na otvorenom bila u 18 sati. Uslijedila je večera, a od 21 sat bilo je klanjanje u crkvi na otvorenom. 

Misu u župnoj crkvi sv. Jakova apostola u nedjelju u 8 sati predvodio je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini, mons. Luigi Pezzuto, a u koncelebraciji je bio apostolski upravitelj župe Međugorje, mons. Henryk Hoser, kao i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, župnik fra Marinko Šakota i ostali svećenici. Potkraj mise apostolski nuncij pročitao je (na talijanskom jeziku) odluku pape Franje kojom se „službeno“ Crkvi, župama, biskupijama i redovničkim zajednicama dopušta organizacija hodočašća u Međugorje, a odluku je potom na hrvatskom jeziku pročitao i mons. Henryka Hosera.

Zbog kiše koja je padala cijelu nedjelju planirani posjet Zadru je izostao, ali smo posjetili Knin i novosagrađenu crkvu Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, a kući smo se vratili na večer oko 10 sati.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.