U posljednjih nekoliko mjeseci općina Cestica bogatija je za 18 djece

OBJAVLJENO 15.5.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

Prijam za roditelje novorođene djece u općini Cestica održan je u utorak, 14. svibnja 2019. godine s početkom u 16 sati. Za susret se prijavilo 18 roditelja, a prijemu je u općinskoj vijećnici bilo prisutno i šestero djece rođenih u posljednjih nekoliko mjeseci. 

Na početku susreta prisutnu djecu i roditelje pozdravio je načelnik Mirko Korotaj, a u svom obraćanju istaknuo je da općina Cestica nastoje raznim oblicima potpore pomoći roditeljima u podizanju i školovanju djece. Pomoć roditeljima očituje se do samog rođenja djeteta. Tako se roditeljima za svako novorođeno dijete dodjeljuje dvije tisuće kuna, a potpora obiteljima kasnije se očituje kroz sufinanciranje smještaja djece u dječjem vrtiću. Za prvo dijete općina podmiruje troškove smještaja sa 700 kuna, za drugo dijete taj iznos je 800 kuna, a za smještaj trećeg djeteta u vrtiću podmiruje se svi troškovi u iznosu od 1400 kuna. Općina podmiruje i troškove produženog boravka djece u osnovnoj školi, od prvog do četvrtog razreda, a iz općinskog proračuna za sve polaznike osnovne škole podmiruju se troškovi nabavke radnih bilježnica, mapa za likovni odgoj i atlasa. Za srednjoškolce osiguran je besplatni prijevoz, a za sve studente druge i viših godina studija osigurane su stipendije. 

Nakon obraćanja načelnik je svakoj majci uz iznos od 2000 kuna uručio i cvijet, a za vrijeme dok se stavljao potpis na listu sudionika prijema pričuvao je dijete. 

Od 18 djece, sedam je djevojčica i 11 dječaka, a najviše novorođene djece na prijemu živi u Gornjem Vratnu i Kolarovcu (4). U naselju Babinec živi troje djece, u Dubravi Križovljanskoj dvoje, a po jedno novorođeno dijete živi u naselju Natkrižovljan, Malo Gradišće, Otok Virje, Virje Križovljansko i Selci Križovljanski.  

Po abecednom popisu naselja to su: Jona Lars Vnuk, Marta Turščak i Oliver Kolar iz Babinca, Emili Vuzem i Anej Kokot iz Dubrave Križovljanske. U Gornjem Vratnu žive Maksim Levanić, Lovro Sokač, Lovro Križanić i Vjeko Sokač, a u Kolarovcu žive Nika Kolar, Luka Darabuš, Vanja Cestar i Ariana Škrinjar. U Natkrižovljanu živi Mihael Herceg, a u Malom Gradišću Ivan Kapljić. Anna Šincek živi u Otok Virju, Roko Martan u Virju Križovljanskom, a Kaja Ljubić je u Selcima Križovljanskima.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.