Vatrogasci VZO Cestica, 5. svibnja 2019., proslavili sv. Florijana

OBJAVLJENO 6.5.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

U sklopu proslave uručene diplome za zvanja, medalje i plamenice

U kalendaru aktivnosti cestičkih vatrogasnih društava za 2019. godinu planirano je nekoliko manifestacija, a među tradicionalnima je i proslava Dana Svetog Florijana – zaštitnika vatrogasaca i Dan vatrogastva u Republici Hrvatskoj, koja se održava u svibnju, mjesecu zaštite od požara. Proslavu svake godine organizira Vatrogasna zajednica općine Cestica, a domaćin ovogodišnje svečanosti bili su vatrogasci DVD-a VirjeKrižovljansko, Uz domaćine svečanosti su nazočili i predstavnici ostalih društava, DVD Gornje Vratno, Križovljan Cestica, Babinec, Lovrečan Dubrava i Gradišće, te gosti.

Proslavu blagdana sv. Florijana, cestički vatrogasci organiziraju tradicionalno na najbližu nedjelju samog blagdana koji se slavi 4. svibnja, a ovogodišnje okupljanje vatrogasaca započelo je, 5. svibnja 2019. godine, u 9,30 sati ispred zgrade DVD-a Virje Križovljansko. Uslijedilo je postrojavanje, a nakon izvođenja hrvatske i vatrogasne himne čestitku sv. Florijana kolegama vatrogascima uputio je predsjednik Zajednice Darko Majhen. Svečanosti su prisustvovali i čelnici općine Cestica, zamjenik načelnika Žarko Rodeš, a načelnik Mirko Korotaj, nakon izrečene čestitke zahvalio je vatrogascima na požrtvovnom radu.

Zbog kiše koja je nemilice padala odlučeno je da se svečani ešalon za odlazak na misu formira tek od Dravske ulice u Cestici kamo su se, do parkirališta OŠ Cestica, vatrogasci prebacili vatrogasnim vozilima. Od tu su vatrogasci pod zapovjedništvom Milenka Biškupa krenuli, u pratnji limene glazbe, prema crkvi Uzvišenja sv. Križa u Radovec, gdje je vlč. Zorislav Šafran, s početkom u 11 sati predvodio misu za sve preminule cestičke vatrogasce.

Iako kiša nije prestala ni nakon mise odlučeno je da se vatrogasci do 3 kilometra udaljenog vatrogasnog doma DVD-a Virje Križovljansko vrate u svečanom ešalonu, a vrijedni organizatori negdje na pola puta, u Gajevoj ulici u Cestici, pripremili su piće, vodu, sokove i vino, već prema želji. Trasa je potom prolazila uz šumu „Gaj“, a na odredište stiglo se u 13 sati.

Tu je potom ispred zgrade DVD-a Virje Križovljansko izvršena podjela diploma članovima koji su stekli zvanje vatrogasac i vatrogasac 1. klase, a vrijednim članovima zajednice potom su uručene i vatrogasne medalje i plamenice Vatrogasne zajednice Varaždinske županije. Diplome su uz čestitke uručili, predsjednik VZO Cestica Darko Majhen, zapovjednik Milenko Biškup i tajnik Mladen Šćuric.

Diplomu za zvanje vatrogasac dobio je Mario Prikratki iz DVD-a Lovrečan Dubrava, a iz istog društva diplome za vatrogasca 1. klase primili su Anemari Liber i Ana Županić te Josip Cestar, Rajko Juričinec i Jurica Obadić iz DVD-a Gornje Vratno. Iz DVD-a Lovrečan Dubrava srebrnu vatrogasnu medalju Vatrogasne zajednice Varaždinske županije dobio je Aleksander Korotaj, a srebrenu vatrogasnu plamenicu iste Zajednice primio je i Mario Borak, također član DVD-a Lovrečan Dubrava.

Proslavu sv. Florijana s odlaskom na misu vatrogasci VZO Cestica organiziraju od 1997. godine, a ovogodišnja proslava, osim po sitnoj kiši koja je nemilice padala, sudionicima će ostati zapamćena i po niskoj temperaturi koja nije prelazila 6 stupnjeva i hladnom vjetru.

U prošlosti proslava sv. Florijana pravi pljusak vatrogasce je pratio pred 6 godina, kada su domaćini proslave bili vatrogasci DVD-a Gornje Vratno. Te godine, 5. svibnja kiša se spustila za vrijeme mise, a nesmiljeno je padala i za vrijeme blagoslova vozila kao i na povratku

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.