Slava i Ivan Kovačić proslavili zlatni pir

OBJAVLJENO 29.4.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

U krugu obitelji, prijatelja i znanaca, supružnici Kovačić, Ivan i Slava r. Korotaj, iz Kolarovca, proslavili su u subotu 27. travnja 2019. godine 50 godina zajedničkog života.  Slavlje je održano u prostorijama restorana Danijel u Babincu, a uz djecu, unuke, praunuke, prijatelje i znance slavlju su bila prisutna i braća s obiteljima. 

Slavlje je započelo zajedničkim ručkom, a proslava se uz pjesmu i ples nastavila do kasnih noćnih sati. Čestitku slavljenicima uputio je i načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj, a u ime obitelji čestitku djedu i baki uputila je Ana Županić iz Brezja Dravskoga. 

Povijesne knjige bilježe da su se 11. travnja 1969. godine kod matičara u Cestici  vjenčali Slava Korotaj iz Gornjeg Vratna i Ivan Kovačić iz Kolarovca. Crveni brak potom su, 12. travnja, mladenci zaključili i u župi Uzvišenja sv. Križa Križovljan, a obred vjenčanja obavio je vlč. Ivan Dugi, križovljanski župnik. 

Slava Korotaj, kći Ivana i Ane r. Štehec rođena je u Gornjem Vratnu, 16. lipnja 1951. godine. Djetinjstvo i djevojaštvo Slava je proživjela u roditeljskoj kući gdje su još odrasle i sestre Marija i Ana te braća Antun, Ivan i Stanko. 

Kao drugo dijete svojih roditelja mladoženja Ivan Kovačić rodio se u Kolarovcu, 20. travnja 1948. godine, sin je Ivana i Bare r. Kotolenko. Brat Stjepan, rođen 1938. godine umro je pred polazak u prvi razred škole, a u djetinjoj dobi umro je i brat  Mirko, rođen 1950. godine. 

Po vjenčanju zajednički život mladencu su nastavili u rodnoj kući mladoženje u Kolarovcu, a skladni bračni život ubrzo su upotpunila i djeca. Kći Dragica rođena je 7. svibnja 1970., Zdenka, 6. svibnja 1971., Katica 17. rujna 1972., a tragično preminuli sin Ivica rodio se 14. svibnja 1977. godine (umro 11. ožujka 2014. godine). Po odrastanju djeca su formirala vlastite obitelji, a potom su dolazili i unuci i praunuci.

Kao mladić Ivan se 1964. godine kao šesnaestogodišnji mladić zaposlio u firmi Granit u Slovenskoj Bistrici. Uz rad školovao se za strojara i kranistu, a u poduzeću Granit ostao je do 1973. godine kada je prešao u građevinsku tvrtku „Stavbar“ Maribor gdje je ostao do 1991. godine. U Sloveniji je Ivan radio na raznim mjestima i gradilištima i već gdje su poduzeća izvodila poslove. Dok su gradilišta bila bliže na posao se odlazilo rano ujutro, a kući se vraćalo kasno popodne i na večer. Devedesetih godina prošlog stoljeća došlo je do raspada tadanje zajedničke države Jugoslavije i osamostaljenja Republike Hrvatske, u kojoj je Ivan živio, i Republike Slovenije u kojoj je radio. Kriza u građevinarstvu i pomanjkanje posla dovele su do „viškova radnika“  u brojnim  industrijama pa je tako i Ivan 1991. godine ostao bez posla te je 5 mjeseci proveo na „burzi“, a potom se zaposlio u tvrtki „GT-ing“ u Varaždinu gdje ostaje do 2006. godine kada sa 40,5 godina radnog staža odlazi u mirovinu. 

Supruga Slava život je posvetila odgoju djece i brizi za domaćinstvo, a zajedno s djecom vodila je i brigu o obradi zemlje i vinograda te ostalim poslovima vezanim uz poljoprivredno gospodarstvo.  

Potomci Ivana Kovačić i Slave rođene Korotaj

Kći Dragica i suprug joj Stjepan Arklinić imaju troje djece, Draganu, Stjepana i Barbaru, a  djeca Zdenke i Zdravka Veršić su: Marko, Sanela i Valentina. Djeca Katice i Darka Županić su Monika i Ana, a sin Ivice je Valentino Kovačić rođen 16. listopada 1999. godine. 

Praunuci su: Dino, Gabrijel, Mihael, Rene, Gabrijela, Leona, Eva, Rafael, Fran, Marija, David i najmlađa Tea rođena 16. travnja 2019. godine.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.