Vatrogasci VZO Cestica čuvali Božji grob

OBJAVLJENO 21.4.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

U općini Cestica običaj čuvanja Božjeg groba vatrogasci VZO Cestica ponovno su uveli 2014. godine (na Veliku subotu 19. travnja ), a tradiciji koja je bila prekinuta nakon Drugog svjetskog rata nastavila se i ovih godina, pa je tako bilo i u subotu, 20. travnja 2019. godine.

S obzirom da je na području općine Cestica sjedište dviju župa, župe Sveta Barbara Natkrižovljan i Uzvišenja sv. Križa Križovljan, raspored straže kod Isusova groba obuhvaćao je i crkvu Sv Barbare i Uzvišenja sv. Križa u Radovcu. S obzirom da je u crkvi svete Barbare u 18 sati bio blagoslov jela vatrogasci DVD-a Gradišće, koji jedini djeluju na području župe, Božji grob čuvali su od 17 sati, a ove godine na straži kod Isusovog groba smjenjivali su se: Tomica Hrženjak, Antun i Miljenko Kokot, Damir Lazar, Stanko Težak i Marijan Valentić.

U župnoj crkvi u Radovcu, od 18 sati, prvi su Božji grob čuvali vatrogasci DVD-a Virje Križovljansko, a potom su se do 22 sata kada je počelo Vazmeno bdijenje, smjenjivali ostali, DVD Gornje Vrtano, Babinec, Lovrečan Dubrava i Križovljan Cestica. Iz DVD-a Virje Križovljansko bili su: Mirko Domjan, Luka Furjan, Marijan Horvatić, Denis Pavlović, Mario Rodeš, Danijel Sambolec, Stjepan Talan, Teodor i Valentino Vočanec. Iz DVD-a Gornje Vratno; Matija Dregarić, Vlado Hip, Marko Kolmačić, Mihael Leskovar, Antonio Majer, Darko Majhen, i Mladen Ščuric. Iz DVD-a Babinec, Ivan Bednjanić Bunić, Mladen Dobrotić, David Ivančić, Roman Ivančov, Tomica Knezoci, Nikola Kokot, Danijel Korotaj, Josip Liplin, Marko Veršić, Boris Veselnik, te Goran i Mario Vnuk. U vremenu od 20:40 do 21:20 bili su vatrogasci DVD-a Lovrečan Dubrava, Milenko Biškup, Mladen Kumek, Antonio, Bojan i Zvezdan Korotaj, Kruno, Mladen i Miro Mikec, i Marijan Škrinjar, a potom su se do 22 sata smjenjivali vatrogasci DVD-a Križovljan Cestica, Milan Borak, Petar Humek, Ivan Kralj, Robert Panić, Ivan i Karli Pavlović, Šani Vočanec i Milan Županić.

Vazmeno bdijenje u Radovcu započelo je pred crkvom službom svijetla, a potom je u procesiji uskrsnu svijeću vlč. Zorislav Šafran unio u crkvu te su od nje svoje svijeće zapalili i ostali vjernici. Po unosu uskrsne svijeće u crkvu upaljena su i sva svijetla, a potom je nastavljeno bogoslužje u sklopu kojeg je na kraju bio i blagoslov jela.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.