U župi Križovljan održano proštenje na blagdan sv. Antuna

OBJAVLJENO 18.1.2019.  |  AUTOR: Općina Cestica

    Na području općine Cestica sjedišta su dviju župa, župe Sveta Barbara Natkrižovljan i župe Uzvišenja sv. Križa Križovljan. Prvo proštenje u godini je na blagdan sv. Antuna pustinjaka u župi Križovljan 17. siječnja, a potom je 14. veljače u župi sv. Barbare proslava sv.  Valentina u Natkrižovljanu. Slijedeće proštenje potom je Uzašašće Kristovo - Spasovo, koje se prema katoličkom kalendaru slavi 40 dana nakon Uskrsa, pa će ovogodišnje „Križovu“ biti tek 30. svibnja, a taj blagdan slavi se i kao Dan škole Cestica.

    Potom dolaze „ljetna“ proštenja. Prvo se, na najbližu nedjelju, u crkvi sv. Lovre mučenika u Lovrečanu slavi sv. Lovru, spomendan je 10. kolovoza, a na daleko poznato proštenje kod Majke Božje u Križanču je 15. kolovoza, na Veliku Gospu. U Križanču se svečano slavi i Mala Gospa 8. rujna, a glavno župsko proštenje u župi Križovljan je na blagdan Uzvišenja sv. Križa, 14. rujna. Blagdan Uzvišenja sv. Križa ujedno se slavi i kao Dan općine Cestica, a proštenje na blagdan zaštitnice župe svete Barbare ove godine pada u srijedu 4. prosinca.

     Prvo ovogodišnje proštenje u Općini Cestica, održano je na sam blagdan, u četvrtak 17. siječnja, a svečanu misu u 11 sati predvodio je i prigodnu propovijed održao vlč. Mišel Kovačević, župni vikar na župi sv. Marije Magdalene  u Ivancu. Uz mnogobrojne vjernike župe Kiržovljan na prvom proštenju i klečanju, na blagdan sv. Antuna opata, u župnoj crkvi u Radovcu bili su prisutni i brojni vjernici iz susjednih župa, a uz dekana, preč. Valenta Posavca iz Vinice bili su i svećenici iz okolnih župa, iz Donje Voće, Margečana, Maruševca, Petrijanca, i Svete Barbare Natkrižovljan te bivši župnik sada u mirovini  vlč. Ivan Košić i sadašnji križovljanski župnik vlč. Zorislav Šafran koji je na dolasku zahvalio vjernicima i svećenicima.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.