Otvorenje ceste Falinić Breg - Prekorje

OBJAVLJENO 9.10.2018.  |  AUTOR: Općina Cestica

Uz čelnike općine Cestica, cestu u promet pustio potpredsjednik Vlade Predrag Štromar

     Svečanost povodom završetka modernizacije ceste Falinić Breg – Prekorje održana je u ponedjeljak, 8. listopada 2018. godine, na Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Otvaranje ceste upriličeno je na posjedu Obiteljskog vinogradarstva i podrumarstva "Stjepan Martinec", a istom su uz vlasnika kušaonice vina bili prisutni i brojni vlasnici vinograda uz spomenutu trasu ceste, žitelji općine Cestica i gosti.

     Svečanost je započela u 15 sati, a nazočne je prvi pozdravio Ivan Bednjanić Bunić, predsjednik Mjesnog odbora Babinec, koji je istaknuo da je u proteklom razdoblju na području naselja Falinić Breg uz dionicu ceste Falinić Breg - Prekorje izvršena i modernizacije odvojka Dobrotić te naglasio da je za modernizaciju spomenutih prometnica utrošeno preko 1,8 milijuna kuna. U ime vlasnika vinograda uz trasu ceste okupljene je pozdravio domaćin susreta Stjepan Martinec. Dan neovisnosti okupljenima čestitao je i načelnik općine Cestica Mirko Korotaj koji je naglasio da je projekt modernizacije ceste Falinić Breg - Prekorje vodio Darijan Vinter, a koji je proveden u sklopu realizacije jednog od strateških ciljeva općine Cestica u koje spada i razvoj vinogradarstva i vinarstva. Čestitku nazočnima uputio je i Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Republike Hrvatske, a potom je novouređenu prometnicu blagoslovio vlč. Mario Filipović, župnik župe "Sveta Barbara" Natkrižovljan.

     Otvorenju ceste, uz spomenute goste i uzvanike, i vlasnike vinograda i žitelje Falinić Brega, nazočio je i zamjenik načelnika Općine Cestica Žarko Rodeš, predsjednik Vijeća općine Cestica Darko Majhen i dopredsjednik Vlado Hip, županijska vijećnica Karmen Emeršić, zamjenik načelnika općine Sračinec Krunoslav Lukačić, vijećnice i vijećnice općine Cestica i Mjesnog odbora Babinec, predstavnice KUD-a općine Cestica i ostali gosti, a cjelokupni program vodila je Marina Lazar. Za brojne goste i posjetitelje članovi Lovačkog društva "Sveti Hubert" Cestica pripremili su lovački gulaš, kolače su pripremile vlasnice vinograda i klijeti, a domaćin susreta Stjepan Martinec Žućo nazočne je počastio vinom.

     Modernizacija nerazvrstane ceste Falinić Breg – Prekorje financirana je sredstvima Europske unije i Republike Hrvatske, iz programa ruralnog razvoja 2014. – 2020. za što je Europska unija izdvojila 85 posto sredstava, a Republika Hrvatska 15 posto, rekao je načelnik Općine Cestica Mirko Korotaj. Dužina trase modernizirane i asfaltirane ceste dugačka je 1460 metara, a proteže se od lokalne ceste LC 25007 na predjelu Falinić Breg I preko brda Prekorje s kojeg se potom spušta, kroz šume iznad naselja Križovljan Radovečki, prema Mintasovom brijegu odakle ulicom Matije Gupca dolazi u Babinec.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.