Općina Cestica na Špancirfestu

OBJAVLJENO 22.8.2018.  |  AUTOR: Franjo Talan

U sklopu ovogodišnjih bogatih događanja na varaždinskom Špancirfestu, realiziran je i program „Županija u malom“, a koji se održavao u atriju Županijske palače na Franjevačkom trgu 7 u Varaždinu. Općina Cestica predstavila se u utorak, 21. kolovoza, a sam program trajao je od 17 do 21 sat.

Brojni posjetitelji koji su u to vrijeme navratili u atrij Županijske palače mogli su uživati u kulturno umjetničkom programu, a srdačnim pljeskom nagradili su modnu reviju starinskog donjeg rublja koje se s posebnom skrblju i ljubavlju čuva u Kulturno umjetničkom društvu Općine Cestica. Pod vodstvom Lucije Vočanec s nekoliko pjesama predstavio se i Ženski zbor KUD-a Cestica "Stellarium", a izvođenjem popularnih kajkavskih i zabavnih pjesama predstavio se i tamburaški sastav "Krijesnice". Tamburaši su nastupili na početku i na kraju programa, a vrijedne članice Udruge "Vezilje" pripremile su izložbu ručnih radova. Za cijelo vrijeme održavanja programa posjetitelji su mogli kušati i proizvode cestičkih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a ove godine paletom svojih proizvoda predstavili su se: Pekarnica „Petra“ iz Babinca, pekarskim proizvodima, kolačima i slasticama, zatim cestički vinogradari Marijan Županić iz Lovrečana, Obiteljsko podrumarstvo "Furjan" iz Babinca te Vinski hram obitelji Kotolenko s Dubrava brega. Osim vina dobivenih iz grožđa proizvedenog na živopisnim predjelima općine Cestica, posjetitelji su mogli uživati i u voćnim vinima i likerima iz proizvodnog programa OPG-a "Mladen Horvat" iz Gornjeg Vratna. Na štandu Mljekare "Marina" OPG-a Bistrović iz Gornjeg Vratna bili su mliječni proizvodi dobivenih iz vlastite farme, a osim mlijeka i različitih vrsta sireva, maslaca, vrhnja i jogurta posjetitelji su mogli kušati i sirutku.

Kulturno umjetničkom programu i predstavljanju dijela proizvodnih programa cestičkog gospodarstva bili su prisutni, uz mnogobrojne posjetitelje, i čelnici Općine Cestica, načelnik Mirko Korotaj, zamjenik Žarko Rodeš, predsjednik Općinskog vijeća Darko Majhen i ostali vijećnici i vijećnice, a štandove proizvođača obišao je i Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i Ministar graditeljstva i prostornog uređenja.

Načelnik Mirko Korotaj zahvalio je Varaždinskoj županiji i Turističkoj zajednici na pozivu za sudjelovanje na ovogodišnjem Špancirfestu te istaknuo da na području općine Cestica danas djeluje 200 OPG-ova i poduzetnika. Naglasio je da Općina Cestica ima brojne sadržaje koji se razvijaju kroz strategiju razvoja turizma, poljoprivrede, vinarstva, vinogradarstva i podrumarstva koja je jedna od bitnijih grana koja će se i dalje poticati. Načelnik Korotaj rekao je da se na području Općine Cestica u posljednje vrijeme nude i smještajni kapaciteti koji će se kroz projekt izgradnje autokampa i nadopuniti, te pozvao posjetitelje da dođu u Općinu Cestica i uživaju u dobrom vinu i hrani kao i prirodnim ljepotama kraja.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.