Na Spasovo u župi Križovljan održano proštenje

OBJAVLJENO 10.5.2024.  |  AUTOR: Općina Cestica

Na blagdan Spasovo u župi Križovljan održano je tradicionalno proštenje, a za isto se udomaćio naziv „Veliko Križovu“. Kako sam blagdan dolazi 40 dana nakon Uskrsa ovogodišnji blagdan bio je u četvrtak,  9. svibnja 2024., a kao i proteklih godina u župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa tog dana služene su dvije mise.

Prva je bila ujutro u osam sati, a potom je u jedanaest sati bila svečana koncelebrirana misa koju je predvodio i održao prigodnu propovijed vlč. Pavao Mesarić, župnik župe Svetog Martina iz Donje Voće. Uz predvoditelja misnog slavlja u koncelebraciji su uz domaćeg župnika, vlč. Zorislava Šafrana, sudjelovali i ostali svećenici Ivanečkog dekanata. Iz župe Ivanec bio je vlč. Tihomir Ciglar, iz župe Sveta Barbara Natkrižovljan vlč. Mario Filipović, i iz župe Vinica preč. Valent Posavec – dekan, vlč. Damir Šmintić iz župe Margečan, vlč. Antun Gorek iz Ivanca, umirovljeni svećenik Gospičko-senjske biskupije, umirovljeni svećenik vlč. Krešimir Gagula, te domaći svećenik rodom iz Cestice, vlč. Vjekoslav Pavlović iz župe Svetog Bendikta Blaškovec kod Svetog Ivana Zeline. Od svećenika na župnom proštenju bio i  vlč. Ivan Košić koji je na župi Križovljan od 1979. godine, a na župsko proštenje, kao i prethodnih godina odazvao se vlč Ivan Sakač iz Petrijanca.

Poljdanjoj misi bili su prisutni i ovogodišnji križovljanski krizmanici i prvopričesnici, a prvo čitanje pročitala je Sara Obadić iz 3.a razreda. Misno slavlje, skladnim pjevanjem uveličao je zbor župe Križovljan, uz pratnju na orguljama orguljaša Marijana Županića.

Na kraju misnog slavlja, svećenicima, okupljenim vjernicima kao i čelnicima Općine Cestica, načelniku Mirku Korotaju i predsjedniku Općinskog vijeća Općine Cestica, Darku Majhenu zahvalio je vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik, a potom se uz pratnju na orguljama zapjevala pjesma Kraljice neba, raduj se aleluja, iza čega je predvoditelj misnog slavlja vlč. Pavao Mesarić podijelio Božji blagoslov.

Uz blagdan Spasovo i tradicionalno križovljansko proštenje vezani su i brojni štandovi i ugostiteljska ponuda koja je bila smještena na Trgu Ivana Pavla Drugog i prilaznim cestama, kao i na dvorištu – današnjem parkiralištu, prve škole u župi Križovljan koja je s radom započela 1845. godine. Na sjevernoj strani tog parkirališta, više prema istoku bio je „veliki ringišpil“, a nešto zapadnije nešto manji.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.