Poziv na pješačko-planinarski pohod u Križanče

OBJAVLJENO 10.8.2018.  |  AUTOR: Općina Cestica

Polazak je u 8,30 iz Radovca, a povratak je u 13,30 sati 

Tradicionalni pješačko-planinarski pohod Majci Božjoj u Križanče održat će se i ove godine, a polazak je po ustaljenom rasporedu na samu Veliku Gospu, 15. kolovoza 2018. u 8,30 sati s Trga Ivana Pavla Drugog u Radovcu. Okupljanje je od 8,15 na parkiralištu kod župne crkve Uzvišenja sv. Križa, a na putu prema Natkrižovljana prolazi se ulicom Miroslave Krleže, Augusta Šenoe i Vinogradskom kojom se stiže u župu Sveta Barbara. Prvi odmor planiran je u 9,30 sati kod crkve Svete Barbare u Natkrižovljanu, a u 9,45 je nastavak putovanja, uz kulturno povijesne znamenitosti župe među kojima je i škola u Natkrižovljanu podignuta 1900. godine, a i preko puta kapela Srca Isusova koju je na pohodu župi 1936. blagoslovio, danas blaženi kardinal Alojzije Stepinac. Od crkve podignute na jednom od najviših brežuljaka put dalje vodi do raspela u Križanču odakle u 10,30 sati kreće već tradicionalna procesija do same kapele gdje u 11 sati misa za sve hodočasnike predvodi mladomisnik vlč. Mišel  Kovačević. Misa će i ove godine biti na platou ispred same crkvice, a pošto u kapeli traju restauratorskih radovi na obnovi svoda kapele nije planirano njezino razgledavanje. Nakon mise ostat će dovoljno vremena za osvježenje kod vatrogasnog doma DVD-a Gradišće, a povratak na početnu poziciju hodočašća planiran je oko 13,30 sati.

Kapelu Uznesenja Marijina u Križanču na jednoj od najljepših uzvisina među vinogradima 1872. godine podigli su Ana i Tomaž Mikl, pa se udomaćio naziv Miklinova kapela, a svod kapele oslikao je 1896. godine furlanski majstor Antonius Brollo.

Trasa pješačko planinarskog pohoda iznosi oko 6 kilometara, pa je potrebno prikladno se obući i obuti, a preporuča se  ponijeti vodu i nešto za prigristi. Kako nas je prethodnih nekoliko godina na putu zahvatila i kiša  treba i s tom mogućnošću računati.

 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.