Cestički vinogradari na Falinić Bregu, 21. 01. 2024.,  proslavili „Vincekovo“

OBJAVLJENO 23.1.2024.  |  AUTOR: Općina Cestica

Prvu manifestaciju u kalendarskoj godini članovi Udruge vinogradara i vinara "Sveti Martin" Cestica organiziraju uz blagdan Svetog Vinka, a ista je ove godine pripremljena i održana u nedjelju, 21. siječnja 2024. godine, s početkom u 15 sati, u vinogradu obitelji Klasić na Falić Bregu.

Okupljanje je održano ispred klijeti domaćina, a potom se, uz pratnju glazbenog sastava "Brajdaši" krenulo u vinograd. U prisutnosti predsjednika udruge Marijana Županića i predsjednika Općinskog vijeća Općine Cestica Darka Majhena rezidbu prvih nekoliko trsa obavio je Vjekoslav Klasić, a uz pjesmu „Trsek moj, zbudi se, dugo si spal“ cijeli program vodio je Ivan Kralj iz Dubrave Križovljanske. Da bi vinograd dobro rodio i bio zaštićen od raznih bolesti i prirodnih nepogoda među koje spadaju i mraz, suša i tuča trs je poškropljen i zalijan mladim vinom, a potom su na orezane grane stavljene kobasice i ostali suhomesnati proizvodi nakon čega je, u završnom dijelu manifestacije, blagoslov vinograda i vinogradara obavio vlč. Zorislav Šafran, župnik župe Uzvišenja sv. Križa Križovljan.

Prva manifestacija „Vincekovo“ održana je u prisutnosti sedamdesetak članova udruge i gostiju, a ispijanjem čaše vina novoj vinogradarskoj godini nazdravili su svi okupljeni. Obilježavanje Vincekovog nastavljeno je uz kuhane kobasice i grah, a uz mlado vino, za starije, i sokove za mlađe, druženje je je uz izmjenjivanje iskustva iz obrade vinograda, čuvanja i dozrijevanja vina potrajalo do kasnih popodnevnih sati.

Nakon simbolično orezanog trsa dio mladica spremi se u vrč koji se u posudi ispunjenoj vodom čuvaju na sobnoj temperaturi do Cvjetne nedjelje (a koja ove godine pada 24. ožujka op ft). Običaj je da se na temelju formiranih grozdića koji se pojave na mladicama tako spremljene loze izvrši i prva procjena berbe.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.