U župi Križovljan proslavili blagdan Svetog Antuna

OBJAVLJENO 22.1.2024.  |  AUTOR: Općina Cestica

Prvo ovogodišnje proštenje na području općine Cestica održano je u srijedu, 17. siječnja 2024. godine, na blagdan svetog Antuna pustinjaka, a tog dana u župi Križovljan je euharistijsko klanjanje kojem su, kao i prethodnih godina, uz mještane župe bili prisutni i brojni vjernici iz susjednih župa. U župnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Radovcu tog dana bile su tri mise. Ranu misu u osam sati predvodio je župnik, vlč. Zorislav Šafran, a završno klanjanje s misom započelo je u 16,30 sati.

 Svečanu misu u 11 sati predvodio je i prigodnu propovijed održao vlč. Mihael Čavlek, župnik župe Svetih Fabijana i Sebastijana Oštrice, a u koncelebraciji su još sudjelovali i ostali svećenici iz Ivanečkog dekanata te vlč. Vlado Borak, župnik iz Višnjice. Iz Ivanca su doputovali vlč. Antun Gorek i župni vikar, vlč. Krunoslav Sajko, vlč. Pavao Mesarić iz Donje Voće, vlč. Tito Damir Šmintić, župnik iz Margečana, a od susjednih svećenika bio je vlč. Mario Filipović iz Natkrižovljana i dekan prečasni Valent Posavec iz župe Vinica. Domaći župnik vlč. Zorislav Šafran, je na kraju predvoditelju misnog slavlja, ostalim svećenicima i vjernicima zahvalio na dolasku, a kako je župsko klanjanje vezano uz blagdan Svetog Antuna opata svim slavljenicima je upućena čestitka za imendan.

 Prvom župskom proštenje bio je prisutan i umirovljeni križovljanski župnik vlč. Ivan Košić, a skladnim pjevanjem na sve tri mise sudjelovao je i zbor župe koji je na orguljama pratio orguljaš Marijan Županić.

Kod prodavača medičarskih proizvoda i svijeća brojni vjernici su uz medenjake i licitarske proizvode nabavili i svijeće za predstojeći blagdan Svijećnice koji se slavi 2. veljače.

Nakon proštenja vezanog uz blagdan sv. Antuna pustinjaka, drugo proštenje u općini Cestica je na Valentinovo (srijeda, 14. veljače), kada je klanjanje u župi Sveta Barbara u Natrkižovljanu, a potom je blagdan Spasovo ( 9. svibnja op ft) koji se posebno svečano slavi u župi Križovljan.

U ljetnom razdoblju prvo je proštenje uz blagdan Svetog Lovre mučenika u Lovrečanu, a na daleko poznato proštenje kod Majke Božje u Križanču je u četvrtak 15. kolovoza, na Veliku Gospu. Dan Općine Cestica i glavno župsko proštenje u župi Križovljan je na blagdan Uzvišenja sv. Križa, u subotu 14. rujna, a Sveta Barbara zaštitnica župe Natkrižovljan ove godine je u srijedu. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.