KUD Cestica proslavio 25 godina rada

OBJAVLJENO 21.9.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Nakon svečane sjednice, podnesenog izvješća i dodjela priznanja i zahvalnica bio kulturno-umjetnički program 

U dvorani Kulturnog centra u Cestici održana je u subotu, 16. rujna 2023. godine s početkom u 17 sati, svečana sjednica povodom 25. obljetnice formiranja Kulturno umjetničkog društva Općine Cestica.

Sam program započeo je hrvatskom himnom Lijepa naša domovino koju su pod dirigentskom palicom Gordane Kos Kolar otpjevale članica zbora Stellarium. Nakon toga su članice zbora i folklora otpjevale i Cestičku himnu, autorice Evice Lazar, a potom su svi sudionici proslave minutom šutnje odali počast preminulim članovima KUD-a.

Lea Milec, predsjednica KUD-a pozdravila je goste među kojim su bili općinski vijećnici, Ana Kutnjak i predsjednik Vijeća Darko Majhen, a među uzvanicima bili su i predstavnici Zajednice Kulturno umjetničkih udruga Varaždinske županije, tajnik Pjerino Hrvačanin i predsjednik Zlatko Peharda. Svečanosti se odazvala i učiteljica Marija Jug i Marija Milec, a i brojni sponzori i podupiratelji rada KUD-a, kao i Jelena Milec, idejna začetnica i prva predsjednica KUD-a općine Cestica.

Osvrt na 25 godina rada KUD-a Cestica – Davorka Golubić

Pregled aktivnosti i rada Kulturno umjetničkog društva općine Cestica dala je Davorka Golubić, najdugovječnija predsjednica KUD-a, a o počecima rada je između ostalog rekla: Potkraj 1997. godine na inicijativu g. Jelene Milec organiziran je dolazak sv. Nikole i priredba u kojoj su nastupali kazališni amateri iz KUD-a Jesenje. Dvorana u Cestici je bila prepuna, tada se pokazalo da su ljudi u našem kraju željni takvih događaja. Stvoreno je plodno tlo i probuđena ljubav za kulturu i etnografsku baštinu. Ubrzo nakon toga sazvan je sastanak s namjerom osnivanja KUD-a u našoj Općini. Odazvao se velik broj ljudi, te je formiran inicijativni odbor u sastavu: Jelena Milec, Franjo Talan, Ivica Hrnčić, Ana Premuž,  Vjekoslav Klasić, Biserka Hutinski, Katica Obadić, Danica Furjan, Milena Navoj, Davorka Golubić i Ivica Jamnik. U osnivački odbor izabrani su: Marijan Velečić i Franjo Talan, koji su pripremili prijedlog Statuta, a osnivačka skupština održana je 12. 02. 1998. godine u predvorju OŠ Cestica. Za prvu predsjednicu izabrana je Jelena Milec, dopredsjednica je Ana Premuž, a tajnicu Vera Borak

Odmah po osnivanju krenuli smo u prikupljanje starih narodnih nošnji, a zatim smo našli šnajderice koje su i nekad šivale takvu odjeću i dali šivati nošnje. U početku je djelovala samo dramska sekcija i prateći muzičari, nismo imali financijskih sredstava, a prve narodne nošnje kupili smo sami. Prvi nastup 1998. bio je za Markovo u Vinici, a već 1999. god oformljena je folklorna i tamburaška sekcija. Ženska vokalna grupa Križarice djelovala je od 2004. – 2013. godine, neke od članica i danas sudjeluju u folklornoj i vokalnoj sekciji KUD-a. U sklopu KUD-a od 2006. djelovala je i sekcija vezilja. Kako su aktivnosti same sekcije rasle, počelo se razmišljati o osnivanju zasebne udruge, te je u veljači 2009. osnovana udruga Vezilja.

Nakon dužeg lutanja i selidbe iz škole, općine, vatrogasnog doma 2003. godine uselili smo se u staru školu u Radovcu, od tada je ona naš dom.

Kako i u svakodnevnom životu doma, na poslu, u udrugama dolazi do uspona i padova te smjene generacija, tako i kod nas u KUD-u 2015. godine dolazi do zatišja u radu tamburaške i folklorne sekcije. Međutim pokazao se veliki interes za drugačijom vrstom glazbe. 2016. godine nastao je Ženski pjevački zbor Stellarium, sve zahvaljujući profesorici Gordani Kos Kolar. Zbor izvodi širok repertoar pjesama od neizostavne tradicijske preko klasične, jazz, duhovne i zabavne i suvremene glazbe.

Potom dolazi 2020. godine u kojoj je Svijet zadesila velika katastrofa nazvana COVID-19. Kao što svi znamo to je bilo razdoblje izolacija, bolesti, prestanka druženja. Tako da smo na neko vrijeme, skoro 2 godine morali obustavili sva naša događanja, probe i druženja, rekla je Davorka Golubić i nastavila,

Kako su se mjere mijenjale tako smo i mi pokušavali ponovno doći u ono razdoblje prije pandemije. Teško je bilo skupiti članove. Osmislili smo radionice za djecu kako bismo privukli mladi naraštaj da se bavi folklorom i sviranjem tambure. Nakon što su mjere popustile zasukali smo rukave i primili se posla, ponovno je oformljena odrasla folklorna sekcija koju u budućnosti sigurno čekaju mnogi nastupi. Ženski pjevački zbor Stellarium predstavlja udrugu na događanjima u Općini i izvan nje. Iznimno smo ponosni na sve uspjehe naših sekcija koje se spremno odazivaju na sve nastupe, gostovanja i promocije kako bi se što bolje promovirala, tradicija, kultura, nošnja cestičkog kraja.

Lijepo je imati takve članove, suradnike, sve Vas koji dolazite na naše priredbe i pljeskom nagrađujete naš trud i zalaganje. Vaš pljesak jedina nam je i najvrjednija nagrada.

Lijepo je imati takvu općinu kao mi, na čelu s načelnikom Mirkom Korotajem u kojoj uvijek nalazimo na razumijevanje, pomoć i podršku, jer KUD smo svi mi pa nam zato svima skupa želim čestitati i zaželjeti uspješan rad.

Podjela priznanja, povelja zahvalnosti, diploma i zahvalnica – čestitke KUD-u Cestica

Nakon pljeska za podneseno izviješće o radu KUD-a Cestica Pjerino Hrvačanin, uručio je Lei Milec, predsjednici KUD-a općine Cesstica, priznanje Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije, a Povelju zahvalnosti KUD-a općine Cestica, za osobite zasluge na razvoju i promociji KUD-a općine Cestica za rad na očuvanju tradicije i starih običaja te u znak priznanja za 25 godina predanog rada i zalaganja preminuloj Katici Obadić primio je sin Danijel.

Za 25 godina rada u KUD-u općine Cestica priznanja su primili: Marija Križanić, Elizabeta Majhen i Davorka Golubić, a za 20 godina Josipa Spevan, Anka Horvat, Petra Vunderl, Mirjana Vunderl, Lucija Herceg, Monika Kanjir i Gordana Kos Kolar. Za 15 godina rada u KUD-u Općine Cestica priznanje su primile Jelena Vunderl, Kristina Križanić, Ana Cvetko, Marta Šobak, Marija Obadić i Lucija Kolar, a za 10 godina Maja Petric i Sara Kolar. Za 5 godina rada u KUD-u Općine Cestica priznanje su dobile Valerija Lazar, Jana Hrnčić, Pavica Mičuda, Nikolina Siročić, Melita Kolarek, Paula Galeković, Mirna Erjavec, Rajna Erjavec, Lucija Hohnjec, Blanka Mikec, Valentina Mikec, Lea Milec, Ana Županić i Tamara Šobak.

U sklopu proslave uručene su zahvalnice svima koji su kroz proteklo razdoblje pomagali i pomažu radu Kulturno umjetničkog društva općine Cestica, a između ostalih primila ih je Općina Cestica i brojni podupiratelji i dobročinitelji. 

U ime Općine Cestica i načelnika Mirka Korotaja, čestitku KUD-u na 25 godina rada uputio je Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća općine Cestica, a u ime Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije KUD-u na srebrnom jubileju čestitku je uputio predsjednik Zajednice Zlatko Peharda.

Kulturno-umjetnički program uz proslavu 25 godina rada KUD-a Cestica

U desetominutnom nastupu prvo su se predstvaile članice folklorne sekcije odraslih, a potom je Natalija Vočanec recitirala stihove svoje pjesme „U naši stari škuali, sriedu hvečer“. ŽVS KUD-a  otpjevao je pjesmu Evice Lazar „Cerkve i kapele z spomenki“, a nakon toga predstavili su se mali, i potom veliki tamburaši ( voditelj tamburaša Franjo Plantak op ft). Maja Petric recitirala je stihove Evice Lazar, „Pesmu starinsku“, a nakon toga je Ženski pjevački zbor Stellarium izveo dvije pjesme, iza čega je Sara Kolar recitirala stihove pjesme Evice Lazar „Ziemla dumača dišeča“. U završnom dijelu kulturno-umjetničkog programa odrasli folkloraši predstavili su se izvornim cestičkom koreografijom iza čega je uslijedilo druženje u dvorani DVD-a Križovljan Cestica, a za završni dio pripremljena je i slavljenička torta.

Rukovodstvo KUD-a Općine Cestica kroz proteklih 25 godina

Osnivačka skupština Kulturno umjetničkog društva Općine Cestica održana je 12. veljače 1998. godine. Za prvu predsjednicu izabrana je Jelena Milec, dopredsjednica je Ana Premuž, a tajnicu Vera Borak. U razdoblju od 2002. do 2014. predsjednica je Davorka Golubić. Od 2014. godine predsjednica KUD-a je Lucija Herceg (Kanjir), a 25. veljače 2018. godine za predsjednicu je izabrana Petra Vunderl.

Rukovodstvo KUD-a Općine Cestica izabrano 16. veljače 2020. godine čine: Lea Milec  predsjednica, Nikolina Siročić zamjenica predsjednice, a Valerija Lazar tajnica. Uz njih članice Upravnog odbora još su Blanka Mikec, Lucija Kolar, Gordana Kos Kolar i Monika Kanjir, a članice nadzornog odbora su Elizabeta Majhen, Lucija Herceg i Ana Cvetko.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.