U Velikom Lovrečanu proslavili sv. Lovru

OBJAVLJENO 14.8.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Nakon mise druženje nastavljeno kod DVD-a Lovrečan Dubrava

Kapela sv. Lovre današnji barokni oblik dobila je 1738. i najstariji je objekt graditeljske baštine na području općine Cestica. Proslava blagdana sv. Lovre tradicionalno se održava na najbližu nedjelju blagdanu koji pada 10. kolovoza pa je tako ove godine proslava bila 13. kolovoza, a misu s početkom u jedanaest sati predvodio je križovljanski župnik vlč. Zorislav Šafran. Kao i proteklih nekoliko godina misa je bila pred ulazom u crkvu, a misno slavlje uveličao je uz pratnju na orguljama orguljaša Marijana Županića zbor župe Uzvišenja sv. Križa Križovljan, a ove godine misna čitanja i molitvu vjernih pročitali su Lina Borak i Danijel Kukec. 

Na kraju mise zahvalu brojnim hodočasnicima na dolasku uputio je župnik, vlč. Zorislav Šafran, a u obavijesti o rasporedu misa za slijedeći tjedan rekao je da se blagdan Velike Gospe svečano slavi kod Miklinove kapele u Križanču, u utorak, 15. kolovoza 2023. godine.  

Za brojne hodočasnike koji su na proštenje došli iz raznih  mjesta cestičke i susjednih općina i pograničnih mjesta susjedne Slovenije, vrijedni vatrogasci DVD-a Lovrečan Dubrava, uz zgradu vatrogasnog doma osigurali su dovoljne količine raznog pića, a u ponudi je bila i kotlovina koja se pripremala od jutarnjih sati, kao i na brijegu, kod nekadašnje zgrade "kapelske hiže", danas grobne kućice. Čari proštenja upotpunili su i brojni štandovi postavljeni s obje strane ulice Svetog Lovre, a u popodnevnim satima kod zgrade vatrogasnom doma u ulici Sv. Lovre održana je i već tradicionalna vatrogasna zabava u narodu poznatija pod nazivom „Lovrečka nedela“.  

O proslavi blagdana Svetog Lovre govore i fotografije u prilogu, a kako je pred koju godinu bilo na proslavi Velike Gospe u Križanču može se pročitati u nekom od zapisa iz prošlih godina, na pr. : https://arhiva.cestica.hr/hr/1419/na-veliku-gospu-15-kolovoza-2014-odrzan-7-pohod-u-krizance/  

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.