U općini Cestica iz poplavljenog područja evakuirano troje ljudi

OBJAVLJENO 6.8.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

U poplavljenom dijelu općine Cestica još je ostalo osmero ljudi, a pošto opasnost od povećanje vodostaja još nije isključena u stanju pripravnosti i dalje ostaju vatrogasci – rekao je načelnik Mirko Korotaj

Uslijed obilnih kiša i povećanog dotoka rijeke Drave iz smjera Slovenije, u petak, 4. kolovoza 2023. godine došlo je do izlijevanja rijeke u prekodravskom dijelu općine Cestica pa su se tako pod vodom našla naselja Lovrečan i Brezje Otok, a poplavljene su i šumske i poljoprivredne površine uz rijeku. 

Kao i u svim dosadašnjim situacijama na pomoći stanovništvu angažirani su vatrogasci Vatrogasne zajednice općine Cestica. Tako su požrtvovani vatrogasci tijekom petka napunili petstotinjak vreća s pijeskom za izradu zečjih nasipa, a prema riječima Milenka Biškupa, zapovjednika općinske vatrogasne zajednice uz vatrogasce DVD-a Lovrečan Dubrave, DVD-a Babinec i Gradišće, po potrebi angažirat će se i vatrogasne postrojbe ostalih vatrogasnih postrojbi, DVD-a Gornje Vratno, Križovljan Cestica i Virje Križovljanskog. Zadovoljstvo požrtvovnošću vatrogasaca iskazala je Gabriela Kos,  načelnica Civilne zaštite općine Cestica, a zahvalnost vatrogascima na pruženoj pomoći stanovništvu s ugroženog područja izrekao je i načelnik Mirko Korotaj. 

Pozivu stožera Civilne zaštite za evakuaciju iz ugroženog području tijekom dana u petak odazvalo se dvoje ljudi, a da  bi se u večernjim satima iz poplavljene kuće evakuirao jedan stanovnik naselja Brezje Otok u pomoć su priskočili i vatrogasci DVD-a Leskovec, s područja grada Varaždinske Toplice, koji su svojim specijalnim vozilom na sigurno dopremili mještanina i njegovu osobnu imovinu. 

Po dolasku s godišnjeg odmora, u večernjim satima ugroženo područje posjetio je i Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća općine Cestica, a i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec. 

           Uslijed izlijevanja rijeke Drave vodom su u petak na večer bili blokirani svi putovi u prekodravskom dijelu općine Cestica, do kuća u naseljima Brezje i Lovrečan Otok u kojima je još ostalo osmero stanovnika iz tri obitelji. 

Pošto je kroz subotu i nedjelju došlo do povećanja vodostaja rijeke Drave za više od 20 centimetara vatrogasci i dalje ostaju u stanju pripravnosti, rekao je Mirko Korotaj, načelnik općine Cestica. 

 

 U prilogu nekoliko fotografija snimljenih od petak do nedjelje, od 4. do 6. kolovoza 2023. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.