Na groblju u Cestici oprostili smo se, 18. srpnja 2023., od Katice Obadić

OBJAVLJENO 24.7.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Nakon duže i teške bolesti u svom domu u Radovcu, u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak, 17. srpnja 2023. godine, preminula je Katica Obadić, zaslužna stanovnica općine Cestica. Pogreb je bio na groblju u Cestici, u utorak, 18. srpnja s početkom u 16 sati, a isti je uz asistenciju vlč. Vlade Boraka, predvodio vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik, koji je potom i misu zadušnicu odslužio u crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Radovcu.

Sućut suprugu, djeci i članovima obitelji izrazili su i brojni učenici koje je kroz 38 godina koliko je Katica radila kao nastavnica na Osnovnoj školi Babinec i poslije u Cestici pripremala za život, a bili su prisutni i brojni mještani i suradnici s kojima je surađivala na različitim područjima ljudskog stvaranja među kojima je bio i umirovljeni križovljanski župnik vlč. Ivan Košić.

Zahvalnost Katici Obadić za ljudskost i svestranu angažiranost za opće dobro

Po dolasku demokratskih promjena i uvođenje višestranačkog sustava demokraciji u Republici Hrvatskoj nastoji i sama pridonijeti. Jedna od prvih stranaka osnovanih na području Cestice bila je Hrvatska demokratska stranka koju su vodili braća Veselica (Marko i Vlado…). Za Cesticu Katica Obadić bila je njenom prvom predsjednicom. Angažirala se, kao i manje-više sve obitelji, na pomoći prognanicima i izbjeglicama u Domovinskom ratu, a po osnivanju samostalne općine Cestica 1993. godine inicijator je izdavanja općinskih novina. Tako je Općine Cestica bila jedno od prvih koja je izdala svoje glasilo, Glasa općine Cestica koji je izašao o blagdanu Spasovo 1994. godine, a Glas općine izlazi i svih narednih godina.

U cilju očuvanja tradicije i starih običaja kraja jedna je od inicijatorica osnivanja Kulturno umjetničkog društva općine Cestica, a sudjelovala je i u osmišljavanju brojnih priredbi i programa, proslava i izvan OŠ Cestica gdje je radila.

Iako nije bila rodom „Cestičanka“ i životne prilike od djetinjstva ju nisu „mazile“, uslijed razno-raznih okolnosti dijelom opisanih u prethodnom dijelu teksta, stalno je bila na pomoći bližnjima, a u tom duhu brinula je i o obitelji, kao i za povjerene joj đake i ljude s kojima se susretala.

Katica Obadić dala je i značajan doprinos za izdavanje Monografije Općine Cestica tiskane 2005. godine, kao i organizaciji izložbe dokumenata i fotografija organiziranoj povodom 255. godine izgradnje dvorca Križovljangrad održanoj 17. studenoga 2007. godine (više na: https://arhiva.cestica.hr/hr/394/zapis-o-odrzanoj-izlozbi-u-dvorcu-krizovljangrad/ op ft), a u cilju da se i mlađe generacije upoznaju s hrvatskom poviješću i poviješću rodnoga kraja realiziran je projekt „Glagoljica je hrvatski identitet, mi tražimo naš cestički“ ( više na: http://arhiva.cestica.hr/hr/521/putovima-skolstva-opcine-cestica/ op ft).

Zatim je kao što je mons. dr. Ivica Petnjak, krčki biskup rekao na simpoziju za prof. fra dr. Hadrijana Boraka, kada je odradio svoje, kao profesor u Rimu povukao se i pustio druge da rade, ali je uvijek bio na raspolaganju pomoći ( zbornik str. 239-240 opaska ft), tako je i naša Katica Obadić, pustila mlađe da vode ali je bila stalno spremna pomoći, da uspiju, kao zajednica, a ponekad i pojedinci …

Dugujemo joj zahvalnost za pomoć koju je dala u pripremi i organizaciji Međunarodnog znanstvenog simpozija povodom 100te godišnjice rođenja naše gore lista sveučilišnog profesora  dr. Fra Hadrijana Franje Boraka, održanog u Cestici 21. studenoga 2015. godine (iako se tada već borila sa zloćudnom bolešću ). Naravno i za kasnije održanu promociju izdanog zbornika kao i do sada izdanih knjiga na našem području. Želeći za obitelj i buduće generacije sačuvati sjećanje na životne nedaće i muke kroz koju su prošli preci koji su na prijelazi iz 19. u 20 stoljeće došli u Slavoniju iz ostalih krajeva Austro-Ugarske, 2020. godine izdala je knjigu „Holzingeri, spomen-knjiga jedne obitelji“, a iako već narušena zdravlja u borbi s opakom bolešću napravila je lektura i korektura „ fotomonografije Župa Križovljan i Natkrižovljan „ izdanoj u svibnju 2022. godine te pomogla u organizaciji predstavljanja.  

Katica Obadić za svoj predani rad povodom Dana općine Cestica 2019. godine primila je Grb općine Cestica, za osobite zasluge u razvoju društvenih odnosa, hrvatskog kajkavskog jezika i književnosti, a znakovito je da joj je isti uručio zamjenik načelnika Žarko Rodeš i Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća Općine Cestica kojem je tijekom školovanja bila razrednica.

Zahvala Katici Obadić, za ljubav za našu župnu i općinsku povijesnu baštinu, na obrazovanju brojnih generacija, kao i za sve dobro što je učinila bližnjima i široj zajednici.

Katica Obadić, krsnim imenom Katarina, 8 je godine provela u Slavoniji, 12 u Zagrebu, 7 u Njemačkoj, a 53 godine u Radovcu, župi Križovljan i općini Cestica.  

I nadovezao bi se na riječima učiteljice Nadice Mendeš:

Draga Katica bila Vam laka hrvatska zemlja cestičkog kraja župe Uzvišenja svetog Križa Križovljan, kraja kojem ste posvetila većinu svojeg života.

Počivajte u miru Božjem

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.