Lovci LD Sv. Hubert Cestica obnovili spomen križ na grobištu Pancerica u Otok Virju

OBJAVLJENO 12.6.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

U spomen na žrtve poratnih likvidacija Drugog svjetskog rata poubijane na predjelu Pancerica kod Otok Virja u župi Križovljan i općini Cestica lovci Lovačkog društva Sveti Hubert Cestica, pred blagdan Svih Svetih 1994. godine postavili su šest metara visok drveni hrastov križ. Kako je uslijed vremenskih neprilika drvo dotrajalo lovci su isti pred desetak godina zamijenili novim betonskim, a koji je početkom lipnja ove godine i obnovljen.

U obnovi križa od strane Lovačkog društva Sveti Hubert sudjelovali su Ivan Velečić i Ivica Lukaček, a od strane Mjesnog odbora Otok Virje priključio se Nenad Golubić.  Doprinos uređenju spomen područja Pancerica Otok Virje dali su i vatrogasci DVD-a Virje Križovljansko koji su oprali pristupnu cestu i parkiralište, a u spomen na žrtve grobišta Pancerica svijeću je 1. lipnja ove godine zapalio i Dragutin Šafarić iz Velenja, predsjednik Povjerenstva Društva za obilježavanje grobišta za Republiku Sloveniju, voditelj projekta Pieteta.

U spomen na žrtve grobišta Pancerica sagrađena je kapela blaženog Alojzija Stepinca, a istu je 18. lipnja 2000. godine blagoslovio mons. Marko Culej prvi varaždinski biskup. Zahvaljujući brojnim dobrotvorima iste godine asfaltiran je i pristupna cesta do same kapele, a uz masovne grobove žrtava postavljeni su i drveni križevi koje su ove godine također početkom lipnja nanovo obojili lovci LD Sveti Hubert Cestica.

Prema izjavama svjedoka masovne likvidacije na predjelu protutenkovskog rova – „pancerice“ - preostalog iz Drugog svjetskog rata događale su se početkom lipnja 1945. godine, a žrtve su u više dana i noći kamionima dovožene iz smjera Varaždina.

Početkom 1995. godine odlučeno je da će se komemoracija za žrtve održati svake godine na drugu nedjelju mjeseca lipnja, a ista svake godine započinje kod spomen križa polaganjem vijenaca i paljenje svijeća nakon čega je misa zadušnica.

Blagoslov spomen križ 01. studenoga 1994. godine, uz prisutnost vlč. Ivana Košića, križovljanskog župnika, obavio je kapucin iz Varaždina, fra Franjo Talan, a o pedesetoj obljetnici stradanja, 1995., misu je predvodio don Anto Baković iz Zagreba.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.