Vatrogasci VZO Cestica ispumpavali vodu na 41 lokaciji

OBJAVLJENO 17.5.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Svibanj mjesec 2023. godine mještani općine Cestica pamtit će, između ostalog, i po velikim količinama vode koje su natapale zasijane površine ratarskim kulturama, a i prouzročile izlijevanje potoka i poplave u brojnim kućama i dvorištima.  

„Vrhunac“ vodenog vala prouzročen obilnom kišom naselja općine Cestica zadesio je stanovništvo u popodnevnim satima, u srijedu, 16. svibnja 2023. godine, a na pomoć ugroženim mještanima u spašavanju imovine krenuli su, kao i u bezbrojnim ranijim sličnim situacijama, vatrogasci Vatrogasne zajednice općine Cestica.

Prvu dojavu za pomoć vatrogasci su primili, spomenutog datuma, u 16,40 sati, a pljusak koji se spustio i obilne količine vode koje su ugrožavale imovinu mještana, plavile dvorišta i ulice „aktivirale“ su svo raspoloživo ljudstvo i tehniku koja se nalazi u inventaru Dobrovoljnih vatrogasnih društava. – Vatrogasne postrojbe VZO Cestica, u srijedu 16. svibnja 2023. godine imale su 41 intervenciju, a na ispumpavanju vode na ugroženim područjima bila su uključena 63 vatrogasca – rekao je Milenko Biškup, zapovjednik vatrogasne postrojbe VZO Cestica.

U popodnevnoj akciji uklanjanja (ispumpavanja) vode sudjelovali su vatrogasci DVD-a Gornje Vratno, Križovljan Cestica, Virje Križovljansko, Babinec, Lovrečan Dubrava i Gradišće iz VZO Cestica, a na području naselja Dubrava Križovljanska u pomoć su priskočili i vatrogasci susjednog slovenskog vatrogasnog društva PGD Zavrč.

Zahvalnost vatrogascima za pomoć stanovništvu u spašavanju imovine i uklanjanju vode iz podruma i poplavljenih površina izrekao je i načelnik Mirko Korotaj, a s obzorom da su se uslijed obilnih kiša pojavila i klizišta na brojnim područjima za utvrđivanje ukupnih šteta trebat će pričekati po „prolasku vodenog vala“ koji nas je zadesio.

U prilogu nekoliko fotografija snimljenih u popodnevnim satima 16. svibnja 2023. godine.

U novijoj povijesti općine Cestica poplave i vodene bujica u više su navrata prouzročile štete stanovništvu. U pomoć stanovništvu redovito su priskočili vatrogasci, a poplave rijeke Drave 2012. godine dovele su i do evakuacije stanovništva iz poplavljenih naselja.

Više o spašavanju stanovništva, ugroženog prekomjernom količinom vode možete pogledati na slijedećim adresama:

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.