Na izložbi „Vino na granici“ predstavljen i dio o cestičkom vinogradarstvu

OBJAVLJENO 16.5.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Dosadašnjom višegodišnjom suradnjom šest arhiva s područja Republike Hrvatske i susjedne Slovenije realizirano je više projekata ( Gradovi i trgovišta uz štajersko-hrvatsku granicu-2012. i Vlakom preko granice 2017.), iz povijesti područja uz granicu susjednih država.

Jedan od posljednjih projekata, kao zajedničkoj poveznici stanovništva uz granicu, bio je posvećen izložbi na temu vina, a ista je radno nazvana SlHeR i održana je u petak, 12. svibnja 2023. godine, u prostorijama Državnog arhiva za Međimurje u Štrigovi.

U zajedničkom projektu, uz Arhiv iz Štrigove, sudjelovali su i Zgodovinski arhiv na Ptuju, Državni arhiv u Varaždinu, Pokrajinski arhiv Maribor, Državni arhiv u Zagrebu i Zgodovinski arhiv Celje, a u izdanom dvojezičnom hrvatsko-slovenskom katalogu, između ostalih dokumenata dan je „Registar gornice Križovljan iz 1639. godine“.

Tako se među sačuvanim dokumentima plemićke obitelji Vragović nalaze i podaci o prikupljenoj gornici s područja brda Prekorje ( gdje su Vragovići svojim kmetovima sagradili i crkvu), a spominju se i lokaliteti Strmo Bukovje, Gornji vrh, Selci, Križanče, Miković vrh i Falinić Breg.

Skupine arhivskoga gradiva, iz spomenutih šest arhiva, razvrstane su po temama od obrade zemlje, vinogradarstva, podrumarstva do prodaje i potrošnje vina, a iz novije vinogradarske povijesti našla se i fotografija s otvaranja vinarije u Varaždinu 1978. godine, a i nešto starija koja prikazuje plantažni uzgoj vinove loze na predjelu Klinec 1962. godine. Domaćim izložbe bio je ravnatelj arhiva u Štrigovi Jurica Cesar, a bio je prisutan i Damir Hrelja iz Varaždina kao i ostali suradnici i autori izložbe i gosti.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.