Uz potporu EU fonda Općina Cestica nabavila ekološku čistilicu

OBJAVLJENO 9.5.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

U cilju smanjenja zagađivanja okoliša i iskorištenje ekološki prihvatljivih energenata Europska unija donijela je niz mjera i pravila kako bi se olakšala potrebna privatna i javna ulaganja u prijelazu na čistu energiju.

U Republici Hrvatskoj te mjere provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U skladu s proklamiranim mjerama Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 13. 10. 2022. godine, objavio je javni poziv za sufinanciranje poticanja mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada , a na koji se javila i Općina Cestica za nabavku čistilice, komunalnog stroja za odvojeno prikupljanje otpada. Na temelju izvršene prijave u Fondu je donesena odluka o dodijeli sredstava, a potom je, 21. 11. 2022. godine, potpisan i Ugovor o sufinanciranju.  

Prema riječima načelnika Mirka Korotaja, novonabavljena ekološka čistilica, nabavljena je posredstvom tvrtke „Techno Win Machine d.o.o.“ iz Sesveta. U realizaciji investicije Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje s 80 posto (193.000,00 kuna), a ukupni opravdani troškovi nabave iznose 241.250,00 kn s PDV-om.

Doprema čistilice od tvrtke iz Sesveta realizirana je u petak, 05. svibnja 2023. godine, a demonstraciji rada stroja kojeg pokreću akumulatorske baterije, u pratnji odgojitelja (Lucija Luketić, Monika Kanjir i Igor Pšag ), bilo je prisutno i šezdesetero djece srednje, starije i predškolske grupe polaznika Dječjeg vrtića Zeko Cestica. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.