U Kulturnom centru Cestica predstavio se Stjepo Martinović

OBJAVLJENO 21.4.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Kako je bilo i najavljeno, za četvrtak, 20. travnja, s početkom u 19 sati u Kulturnom centru u Cestici održana je glazbeno književna večer u kojoj se cestičkoj publici predstavio književnik i šansonjer Stjepo Martinović. U jednosatnom programu izvedeno je, uz zvukove gitare, desetak pjesama među kojima i Oko jene hiže te na kraju i skladbu Ne budi me mati. U književnom dijelu, na početku se predstavio pričom koja je u organizaciji Muzeja anđela iz Varaždina pobijedila 2015. godine na natječaju za najbolju priču na temu anđela, a između glazbenog dijela programa čitani su odlomci objavljeni u pojedinim knjigama autora. 

Na kraju glazbeno književne večeri zahvalu autoru na održanom programu uputio je načelnik Mirko Korotaj, a svakom posjetitelju koji je odabrao neku od dvadesetak izloženih knjiga autor je istu i potpisao. 

Iz životopisa,

Stjepo Martinović rodio se na jugu Hrvatske, 10. travnja 1945. godine u naselju Kuna Konavoska. U drugoj godini života s roditeljima je preselio u Cavtat, gdje pohađa osnovnu školu. Nakon gimnazije u Dubrovniku, godine 1970. završava studij filologije u Beogradu, u Zagrebu se 1973. zapošljava u marketingu, a godinu nakon toga upisuje studij novinarstva. U kolovozu 1975. počinje raditi u Vjesnikovoj kući – kao reporter, urednik, komentator, glavni urednik… Prvo u revijama, a potom, do kraja 1994. godine, u dnevniku Vjesnik.

Od 1995. bavi se političkim marketingom, radi kao sindikalni savjetnik, načelnik odjela MEI i savjetnik ministra za europske integracije, te urednik nautičkih publikacija i promotivnih materijala… da bi 2007. počeo pisati beletristiku. Zbirka pripovijedaka Oči svete Lucije izdana 2009. godine, njegovo prvo objavljeno književno djelo, nagrađeno je priznanjem Društva hrvatskih književnika ‘Slavić’, kao najbolja debitantska proza u Hrvatskoj 2009. godine. Također je dobitnik nagrada za kratku priču ‘Fran Galović’, 2012. godine, ‘Broda priča’ za 2013. i ‘Turopoljska poculica’ za 2014. godinu, potom je nagradu dobio i na natječaju za najbolju priču na temu anđela, u organizaciji Muzeja anđela u Varaždinu 2015. godine. Bavi se prevođenjem s engleskog, njemačkog i talijanskog jezika. Skladatelj je mediteranskih balada i dizajner trzalačkih instrumenata.

Stjepo Martinović dosad je objavio preko dvadesetak naslova.

Od 16. ožujka 2020. godine, sa suprugom Viljanom živi u općini Cestica, a kao razlog za preseljenje na sjever Hrvatske navodi ljepotu i mirnoću kraja i dobrohotnost ljudi kao i blizinu susjedne Slovenije.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.