Održan osnivački sastanak 104. brigade ZNG-a Ogranka Varaždin

OBJAVLJENO 14.3.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Na temelju odluke Izvršnog odbora Udruge pripadnika 104. brigade ZNG o osnivanju ogranaka, pored do sad već osnovanog, dobro ustrojenog i organiziranog Ogranka Ivanec, dana 10. ožujka 2023. održan je i osnivački sastanak Ogranka Varaždin i to u prostorijama Kulturnog centra u Cestici.

Cilj i svrha osnivanja Udruge je: očuvanje tekovina, digniteta i tradicija 104. brigade ZNG-a, tradicije iz Domovinskog rata okupljanjem i organiziranim povezivanjem svih branitelja; sjećanje na poginule i preminule pripadnike brigade, skrbi o statusnim pitanjima pripadnika članova Udruge, da potiče druženje, jačanje prijateljstva, edukaciju i informiranje svojih članova, djelovanje od interesa za opće/javno dobro, razvoj i jačanje civilnog društva.

Prije početka sastanka intonirana je hrvatska himna te je minutom šutnje odana počast poginulim i preminulim pripadnicima 104. brigade.

S obzirom da se radilo o osnivačkom sastanku, uvodnu riječ je održao predsjednik Udruge, Tihomir Hozmec, nakon čega se pristupilo radnom dijelu.

Za predsjednika Ogranka izabran je Marijan Huzjak, a nakon toga se pristupilo predlaganju članova Ogranka u tijela upravljanja Udrugom. Tako su predloženi i izabrani sljedeći članovi:

  1. za članove Izvršnog odbora - Marijan Huzjak, kao predsjednik Ogranka Varaždin te Dražen Zebec
  2. za tajnika Udruge - Goran Hrašćanec
  3. za člana Suda časti - Srećko Martinez
  4. za članove Nadzornog odbora - Božidar Obrstar, dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora te Vladimir Patrčević.

Na sastanku je predložen i plan rada Ogranka za sljedeću godinu.

Prijedlozi za članove tijela upravljanja Udrugom, kao i plan rada usvojeni su jednoglasno.

Sastanku je nazočio i prvi ratni zapovjednik 104. brigade, gospodin pukovnik Ivan Rukljić.

Domaćin sastanka bio je načelnik Općine Cestica, gospodin Mirko Korotaj, koji je Ogranku zaželio uspješnu suradnju s Općinom Cestica.

Na temelju pismene upute Ministarstva 0brane Republike Hrvatske 08. svibnja 1991. godine započelo je ustrojavanje 104. brigade ZNG Varaždin. 104. brigada je bila prva postrojba u operaciji “Bljesak” koja je dostigla državnu granicu i preuzela osiguranje iste. Poučeni iskustvima iz operacije “Bljesak” u narednom periodu zapovjedništvo brigade intenzivno je radilo na logističkom i sigurnosnom osiguranju borbenih djelovanja, a u cilju što cjelovitije spremnosti za predstojeće borbene zadaće.

Tijekom ratnog puta brigade od 1991. do 1995. godine u brigadu je bilo uključeno oko 12 000 pripadnika. U obrani suvereniteta Republike hrvatske život je dalo 30 pripadnika brigade, a 200 pripadnika je ranjeno. Za svoj doprinos pobjedi u Domovinskom ratu, brigada je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.