Za 5. izložbu vina „VIN-CE 2023.“ zaprimljeno 147 uzoraka

OBJAVLJENO 1.2.2023.  |  AUTOR: Općina Cestica

Tijekom nedjelje, 29. siječnja 2023. godine Organizacijski odbor 5. izložbe vina „VIN-CE 2023.“, a koju organiziraju članovi Udruge vinogradara i vinara Sveti Martin Cestica, prikupljeno je 147 uzoraka, rekao je Marijan Županić, predsjednik Udruge.

S obzirom da je redoslijed ocjenjivanja strogo određen, a bazira se na kriteriju da se prvo ocjenjuju mlađa vina a potom starija vina. Zatim prema ostatku šećera (suha, polusuha, poluslatka i slatka), prema boji, berbi i sorti, zaprimljene uzorke bilo je potrebno prema naprijed navedenom ključu i posložiti, a što su članovi organizacijskog odbora napravili u ponedjeljak i utorak, 30. i 31., siječnja 2023. godine.  

Od 147 zaprimljenih uzoraka 134 su različite vrsta vina, a zaprimljeno je i 7 vrsta likera i šest rakija. Među vinima prevladavaju bijele sorte, a među zaprimljenim uzorcima najbrojnija su miješana vina, 68 uzoraka (52 suho, 15 polusuho i 1 poluslatko). Nakon miješanih vina s 12 uzoraka je zastupljena Graševina, Rajnski rizling 8, Muškat žuti 7, Sauvignon 6, Solaris, Pinot sivi, Zeleni silvanac i Chardonnay po 3 uzorka, a ostala vina zastupljena su s manjim brojem uzoraka.  Među ostalim vinima najzastupljeniji je Miješano crveno, Frankovka i Cabernet sauvignon s 3 uzorka.

Nakon ocjenjivanja vina od strane enologa, odnosno stručnog Povjerenstva za ocjenjivanje vina 5. izložbe VIN-CE 2023., predstavljanje rezultata, dodjela priznanja i izložba i  degustacija ocijenjenih vina, likera i rakija održat će se u subotu, 11. veljače 2023. godine u dvorani DVD-a Babinec s početkom u 14 sati, Školska ulica 4 u Babincu. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.