U Miklinovoj kapeli, u župi Sveta Barbara proslavili blagdan Velike Gospe

OBJAVLJENO 17.8.2022.  |  AUTOR: Općina Cestica

Misu kod kapele Uznesenja Marijina u Križanču predvodio vlč. Dragutin Šimek

Na čast Blažene djevice Marije, pred 150 godina na svom posjedu u Križanču, Ana i Tomaž Mikl iz Svete Marjete niže Ptuja sagradili su kapelu Uznesenja Marijina, a sama kapela podignuta je na jednom od najviših vrhova pograničnog dijela općine Cestica. Kapela je dugačka 9,5 m, široka 4,5 m, a ima i drveni kor i sakristiju. Supružnici Mikl potom su 1996. godine kapelu dali iznutra i oslikati, a radove na oslikavanju izveli su majstori iz Furlanije, otac i sin Jakob i Antun Brollo. Posebno su dojmljive freske na svodu, a iste su u nekoliko godina obnovljene zahvaljujući razumijevanju Općine Cestica i pomoći Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Vjernici iz Križanča i okolnih naselja rado dolaze u kapelu  Uznesenja Marijina, a posebno svečano je na blagdan Velike Gospe, na „Veliku mešu“, kako su vjernici u ovom kraju prozvali blagdan Velike Gospe. Majci Božjoj u Križanče rado hodočaste i vjernici iz susjednih župa iz Hrvatske i susjedne Slovenije, kao i vlasnici vinograda i klijeti rasutih po vinorodnim brežuljcima župe Sveta Barbara Natkrižovljan. Kako je blagdan Velike Gospe neradni dan i u susjednoj Sloveniji i Austriji na proštenje Majci Božjoj u Križanče mogu doći i brojni mještani koji tamo rade, a u rodni kraj na Veliku Gospu rado dođu i brojni koji su se u potrazi za boljim uvjetima života odselili. Posljednje dvije godine proštenja su bila nešto skromnija, a lijepo vrijeme i ublažene mjere vezane uz virus na proštenje i proslavu blagdana Velike Gospe u Križanče privukli su više stotina posjetitelja iz svih smjerova.

Nekad se na proštenje dolazilo pješke, a povećanjem standarda i broja automobila danas većina hodočasnika iz udaljenijih mjesta dolazi osobnim vozilom. Kako su prilazne ceste i putovi prema brežuljku na kojem je sagrađena kapela ograničena prostorom za parkiranje sve veći broj hodočasnika odlučuje osobno vozilo ostaviti podalje te se pješke uputi do procesijskog raspela u Križanču podignutog 1944. godine, a od kojeg se u 10,30 formira procesija koja uz molitvu i hodočasničku pjesmu krene prema kapeli Uznesenja Marijina.

Prvi pješačko-planinarski pohod održan je 15. kolovoza 2008. godine (Zapisi iz Cestice 2 – strana 30, 36-37 i 339 - Franjo Talan), a tradicija je nastavljena i ove godine. U ovogodišnjem pohodu sudjelovalo je i petnaestak planinara iz Varaždina, a na put prema Svetoj Barbari i Križanču s Trga Ivana Pavla Drugog u Radovcu krenuli su i brojni župljani župe Uzvišenja sv. Križa Križovljan. Putem do procesijskog raspela priključili su se i ostali a po dolasku na plato ispred Miklinove kapele zvonom je početak mise označio zvonar Srećko Lazar.

Svetu misu predvodio je i prigodnu propovijed održao vlč. Dragutin Šimek do 2021. godine župnik na župi Donja Višnjica, sada u mirovini a uz pratnju na orguljama Patrika Rukljića pjevao je zbor župe Sveta Barbara kojem su se priključili i ostali hodočasnici. Za križem u procesiji išli su i ministranti, David Dominkuš, Luka Rukljić i Marino Šenkiš, a pred kraj mise zahvalu vlč. Dragutinu Šimeku na predvođenju mise i pobudnoj propovijedi uputio je vlč. Mario Filipović, župnik župe Sveta Barbara Natkrižovljan. Općini Cestica zahvalio je na pomoći uređenja crkve i kapele i župljanima na pomoći kod pripreme potrebnog za proštenje te svim vjernicima na dolasku.

Kako je na proštenju kod Miklinove kapele u Križanču ove godine bilo više stotina posjetitelja od kojih su brojni došli i iz udaljenih mjesta, vrijedni vatrogasci DVD-a Gradišće za sve su pripremili dovoljne količine optimalno ohlađenog pića, a u ponudi su bile i tradicionalne „pečenke“ i kobasice. Bilo je dovoljno mjesta za sve posjetitelje i pod šatorom i ispod suncobrana kao i u dvorani vatrogasnog doma a dobrom raspoloženju doprinio je i glazbeni sastav „Modus band“ uz koji se moglo i zaplesati. Kao što je na proštenju i običaj na štandovima se moglo nabaviti i licitarsko srce i medenjaci, a bilo je „sitarske“ robe i korpi kao i štand s igračkama te razni oblici drvenih bačvi i prikladne opreme za pospremanje mošta za berbu koja je pred vratima. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.