Misu za žrtve grobišta Pancerica predvodio biskup mons. Jure Bogdan

OBJAVLJENO 14.6.2022.  |  AUTOR: Općina Cestica

Jedno od mjesta poratnih likvidacija Drugog svjetskog rata bio je i protutenkovski rov ispred naselja Otok Virje, istočno od ceste Križovljangrad Ormož, a prema izjavama svjedoka masovne likvidacije na tom području dešavale su se početkom lipnja 1945. godine. Žrtve su u kamionima dovožene iz smjera Varaždina, a nakon ubojstva mrtva tijela pobacana su u rov koji je potkraj rata dala iskopati njemačka vojska. Kako su Nijemci za taj rov koristili izraz Panzergraben domaće stanovništvo to je područje jednostavno prozvalo Pri Pancerica te je kao takovo naziv ušao i u geodetske i zemljopisne karte.

U spomen  na žrtve križem su to mjesto na Sesvete 1994. godine obilježili lovci Lovačkog društva Sveti Hubert Cestica, a o pedesetoj godišnjici stradanja komemoracija je održana 11. lipnja 1995. godine. Na poziv vlč. Ivana Košića, misu za stradale predvodio je don Anto Baković. Komemoracija je održana pod pokroviteljstvom općine Cestica,  a tada je odlučeno da će se spomen na žrtve održavati na drugu nedjelju u lipnju pa je tako bilo i ove godine, 12. lipnja 2022.

Kao i proteklih godina komemoracija je, u 10.30 započela hrvatskom himnom koju je kod spomen križa izveo zbor župe Uzvišenja Svetog Križa, a zatim su položeni vijenci i zapaljenje svijeće.

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja, potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medved, vijenac je položila izaslanica Ivona Paltrinieri ravnateljica Uprave za zatočene i nestale, a kod  spomen križa vijenac je položilo i zajedničko izaslanstvo općine Cestica i Varaždinske županije. U ime župana Anđelka Stričaka, bio je Darko Majhen, pročelnik županijskog odjela za gospodarstvo, a u ime načelnika Mirka Korotaja izaslanstvo je predvodio Ivan Bednjanić Bunić, potpredsjednik Općinskog vijeća općine Cestica. Kod spomen križa vijenac su položili i lovci LD Sveti Hubert Cestica, a komemoraciji su uz predsjednika Zdravka Pavlovića bili prisutni i ostali lovci. Na čelu izaslanstva Hrvatskog žrtvoslovnog društva bio je predsjednik Ante Beljo, a u ime Društva za obilježavanje grobišta vijenac su položili i svijeće zapalili Boris Veselnik, Franjo Črep i Milan Borak. Žrtvama grobišta Pancerica poklonio se i Đuro Knezičić, predsjednik udruge Braniteljski  centar za društveni razvoj, a na odavanje počasti iz Zagreba došao je i Ivan Turčinov, kao i mnogobrojni župljani župe Križovljan i stanovnici općine Cestica.

U ime Ministarstva hrvatskih branitelja nazočnima se obratila Ivona Paltrinieri ravnateljica Uprave za zatočene i nestale, a u svom kratkom obraćanju zahvalila je domaćinima na organizaciji spomen na stradale. Naglasila je da Ministarstvo ulaže znatne napore na ekshumaciji žrtava i njihovom dostojnom ukopu.

U ime Društva za obilježavanje grobišta izaslanici ministra Tome Medveda na izrečenom kao i izaslanstvima na položenim vijencima i zapaljenim svijećama zahvalio je Franjo Talan, te pozvao sve koji su u mogućnosti na odavanje počasti žrtvama Drugog svjetskog rata, a koje će se održati u narednom razdoblju. Početkom srpnja su tako komemoracije u župi Sveti Ilija, Šenkovcu kod Čakovca i župi Gornje Jesenje, a u 25. rujna planira se pokop ekshumiranih žrtava stradalih u Drugom svjetskom ratu na području župe Svibovec kod Varaždinskih Toplica.

Nakon molitve kod spomen križa misu za žrtve pred spomen kapelom Blaženog Alojzija Stepinca predvodio je biskup, mons. dr. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj, predsjednik Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij, a u prigodnoj propovijedi osvrnuo se

na riječi pape, Svetog Ivana Pavla Drugog koji je na vlastitoj koži iskusio tri velika zla XX stoljeća, nacizma, fašizma i komunizma, izrečene o pedesetoj obljetnici završetka Drugog svjetskog rata, 8. svibnja 1995.

Na kraju mise zahvalu biskupu Mons Juri Bogadnu, na predvođenju mise, a i svim sudionicima i gostima na dolasku u župu uputio je vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik.

Pred početak druženja u društvenom domu Otok Virje zahvalu na dolasku izaslanici ministra, Ivoni Paltrinirei, i biskupu mons. Juri Bogdanu, uputio je Darko Majhen, predsjednik Općinskog vijeća općine Cestica, a za uspomenu na boravak u Cestici uručio im je nekoliko knjiga o Općini među kojima je bila fotomonografija „Župe Križovljan i Natkrižovljan„, a što su prisutni u dvorani popratili pljeskom.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.