Predstavljena knjiga varaždinskog novinara i publiciste Martina Lukavečkog „Oteto zaboravu“

OBJAVLJENO 2.3.2022.  |  AUTOR: Općina Cestica

Kako je bilo i najavljeno u ponedjeljak, 28. veljače 2022. godine s početkom u 18 sati održano je u Kulturnom centru Cestica predstavljanje knjige "Oteto zaboravu", sjevernohrvatskih putositnica, autora Martina Lukavečkog, poznatog hrvatskog novinara i putopisca, a koje su tijekom dužeg vremenskog razdoblja bile objavljivane u programu Hrvatske radiotelevizije ili tiskanim izdanjima.

Sama knjiga Oteto zaboravu tiskana je u nakladi Matice hrvatske ogranak Čakovec, otisnuta je na 302 kolor stranice, A-4 formata, a uz šezdesetak objavljenih reportaža uvršteno je 430, što kolor, a ponešto i crno bijelih fotografija iz obiteljskih foto albuma sugovornika.

Na početku predstavljanja, autora, sudionike predstavljanja i prisutne u dvorani pozdravio je načelnik Mirko Korotaj, a u uvodnim dijelu je Goran Mališ, voditelj predstavljanja, pročitao dijelove iz recenzija koje su napisali Ivan Pranjić, Marijan Kraš i akademik Dragutin Feletar. Kao jedan od predstavljača bio je Franjo Talan koji je između ostalog rekao da je knjiga Oteto zaboravu svjedok vremena, a i svjedočenje o malim ljudima, njihovim životima, sudbinama i običajima koji polako nestaju. Te potom napomenuo da je knjiga Oteto zaboravu putopisna reportaža o naseljima i zaseocima Varaždinske županije ispričana riječima znalca koji cijeni prirodne ljepote kraja i prepoznaje muku svojih sugovornika koji su rasli i srasli sa svojim zavičajem, a zahvaljujući autoru i objavljenim reportažama ti ljudi, običaji i ispričani životi neće ostati zaboravljeni već će dalje s nama i u nama živjeti i budućim generacijama svjedočiti kako se živjelo.

U razgovoru koji je potom uslijedio, u zagovoru s autorom, saznalo se kako se Martin Lukavečki počeo baviti novinarstvom i njegovim počecima sedamdesetih godina 20. stoljeća u Kajkavskom kalendaru čija je naklada od 14 tisuća primjeraka, nakon Hrvatskog proljeća, spaljena, a osvrnuo se i na reportaže snimljene u programu HRT-a te spomenuo nekoliko anegdota s terena nastalih kod snimanja i obilaska terena.

U drugom dijelu predstavljanja pročitani su najzanimljiviji ulomci iz četiri reportaže, a nakon što je Ženski pjevački zbor Stellarium KUD-a Općine Cestica otpjevao pjesmu „Vužgi jednu luč“, u završnom dijelu predstavljanja pročitano je nekoliko isječaka iz knjige te na samom kraju i nekoliko rečenica iz reportaže „Lovrečan otok – Otok ljubavi“ objavljene od 127 do 131 stranice knjige. Uz Lovrečan Otok nalazi se i zaseok Brezje Otok te oni zajedno čine jedine prekodravske zaseoke u Varaždinskoj županiji i prave su oaze mira. Godinama su kopnom bili povezani samo lađama, od četrdesetih godina prošlog stoljeća skelom i napokon od 1978. izgrađen je most. Danas su priče Otočana spomen jednom prohujalom i zauvijek nestalnom vremenu. Podsjetnik na hrabre ljude, koji su, prkoseći hirovitoj rijeci, na drugu stranu prelazili sa strepnjom, neizmjerno je poštujući.

Između govornih dijelova programa nastupile su, pod dirigentskom palicom prof. Lucije Kolar, članice zbora Stellarium. Iza uvodnog dijela izvele su pjesmu „Oj ti bela zora“, a prije drugog dijela „Na obloku“, te na kraju „Oko jene hiže“.

Na kraju predstavljanja autoru knjige, u znak zahvale za promicanje običaja i tradicije cestičkog kraja, u objavljenim televizijskim emisijama i napisanim tekstovima i reportažama, načelnik Mirko Korotaj uručio je Martinu Lukavečki grb općine Cestica.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.