Tradicionalni osmi "Fašnik u Cestici“

OBJAVLJENO 27.2.2022.  |  AUTOR: Općina Cestica

Nakon što lanjske godine, uslijed propisanih mjera zaštite zbog sprječavanje širenja bolesti koronavirusa COVID-19, tradicionalni Fašnik u Cestici nije održan, ove godine isti je, uz  poštivanja mjera, u nešto manjem obujmu ipak održan u nedjelju, 27. veljače 2022. godine. 

Kao i proteklih godina, manifestacija Fašnik u Cestici održan je pod pokroviteljstvom Općine Cestica a sama manifestacija započela je u okupljanjem fašničkih grupa i fašnika na Trgu Ivana Pavla Drugog u Radovcu odakle se u 13,30 krenulo prema Cestici. 

Ove godine za sudjelovanje prijavilo se 14 fašničkih povorka i društava, a zbog razno-raznih okolnosti nisu se sve ni odazvale. Uz organizatore, Udrugu tradicijskih običaja Pingo iz Cestice  u povorci je sudjelovala Udruga konjanika, Ciganice Leskovec, Koranti – demoni, KUD Prepuštovec – Zagreb, Bomboni M M – Lovrečan, Rusa Leskovec, Petranjski kuranti i Maska Ivanec. 

 S Trga Ivana Pavla u Radovcu fašničke skupine su potom krenule ulicom Antuna Mihanovića kroz Križovljan Radovečki a za okrjepu fašnikima i ljudima u pratnji vrijedni domaćini su, osim okrjepe na početnoj točci, krafnima i kolačima, sokovima i domaćim vinom, sudionike fašničke povorke počastili na tri lokacije uzduž trase kretanja. 

Program na općinskom parkiralištu, koji je besprijekorno vodio Zoran Vnuk Mukica, započeo je simboličnom predajom ključeva Općine fašnikima. Ključeve je od Općinskog načelnika, Mirka Korotaja, preuzela Valerija Škrinjar, predsjednica Udruge Pingo a u nastavku „Fašnika u Cestici" predstavile su se grupe koje su sudjelovale u programu. 

Zbog propisanih epidemioloških mjera ove godine nije bilo druženja u školskoj sportskoj dvorani svih fašničkih skupina nego je druženje održano na otvorenom, a na kraju programa zahvalu za pomoć u organizaciji ovogodišnjeg fašničkog druženja u Cestici uputila je načelniku Mirku Korotaju, i svima koji su pomogli u organizaciji, Osmog fašnika u Cestici,  predsjednica Udruge Pingo Cestica Valerija Škrinjar.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.