Povodom Valentinova u Kulturnom centru u Cestici održana priredba dječjeg vrtića Zeko

OBJAVLJENO 14.2.2022.  |  AUTOR: Općina Cestica

Pripremajući priredbu povodom Valentinova, djeca su se učila koliko je ljubav važna, te da su i najmanje geste ljubavi odnosno prijateljstva i poštovanja - ono najveće što možemo nekome dati kako bi uljepšali toj osobi dan.

Na priredbi djeca su pokazala značenje riječi “LJUBAV”. Recitirale su se pjesme i stihovi, pjevalo se i plesalo. Posebno je bio efektan prikaz pjesmice „Kišobran za dvoje“.

Iako su mali, dovoljno su veliki da pokažu ljubav.

Da cjelokupan doživljaj bude potpun i “zaslađen” iznenađenjima, pobrinuo se načelnik Mirko Korotaj sa slatkišima.

U našem kraju se na taj dan “ftičeki ženiju” a vezan je uz proslavu Valentinova te se na taj način djecu upoznaje s običajima.

Majke na valentinovsko jutro kriomice, dok djeca još spavaju, po dvorištu i okućnici sakrivaju kolačiće ili slatkiše, a oni s velikim nestrpljenjem iščekivaju jutro kada trkom kreću u potragu za slatkišima.

Ti slatkiši su ostaci sa svadbe vrapčića koji su imali svadbenu svečanost baš u noći prije Valentinova  pa je sve ono što veseli svati nisu mogli pojesti, ostalo upravo  dječici.

Divan je to običaj koji svjedoči o tome da se Valentinovo i ljubav kao istinska i prava vrijednost štovalo i slavilo još od ranih vremena.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.