U župi Križovljan, 2021. godine, obavljena 43 krštenja

OBJAVLJENO 11.1.2022.  |  AUTOR: Općina Cestica
U župi Križovljan, 2021. godine, obavljena 43 krštenja

Župa Uzvišenja svetoga Križa Križovljan pokriva veći nizinski dio općine Cestica. U sastavu župe nalazi se 12 naselja nizinskog dijela općine. Sjeveroistočni dio naselja Gornje Vrtano spada pod župu Petrijanec, a istočni dio naselja Falinić Breg spada u župu Sveta Barbara Natkrižovljan.

O vjerskim potrebama stanovništva u župi Križovljanj posljednjih godina brigu vodu vlč. Zorislav Šafran, koji je vjernicima župe početkom godine predočio statističke podatke o stanju u župi u 2021. godini.

Tako je tijekom lanjske godine u župi obavljeno 60 sprovoda i 43 krštenja, a vjenčano je i 13 pari zaručnika. U župi je bilo i 37 prvopričesnika i 41 krizmanik, a od šezdeset pokojnika na groblju u Lovrečanu pokopano je 11 ljudi dok su ostali sahranjeni na groblju u Cestici.

Po broju krštene djece prednjači naselje Gornje Vratno (13), a potom slijedi; Cestica (6), Babinec (4), Kolarovec (3), Brezje Dravsko, Otok Virje, Radovec i Vratno Otok (2). Po jedno kršteno dijete živi u Križovljanu Radovečkome kao i u Virju Križovljanskome, a iz naselja Falinić Breg, Mali i Veliki Lovrečan i Radovec Polje lanjske godine nije bilo djece na krštenju.

Lanjske godine iz Gornjeg Vratna bio je i najveći broj sprovoda (17), a potom slijedi Babinec (9), Cestica (5), Brezje Dravsko, Kolarovec, Radovec i Veliki Lovrečan (4). Lanjske godine bez troje stanovnika ostalo je Virje Križovljansko, a Otok Virje i Radovec Polje imali su po dva pokojnika. Po jedan pokojnik bio je iz naselja Falinić Breg, Križovljan Radovečki i Mali Lovrečan, a iz naselja Vratno Otok lanjske godine nije bilo sprovoda. U župi je kršteno i sedmero djece koja žive u drugim župama, a troje umrlih pokopanih na groblju u Cestici prebivalište je bilo izvan župe. 

Od 60  umrlih 29 je žena i 31 muškarac, a prosječna dob umrlih je 72,67 godina. Kod muškaraca taj prosjek je 68,81 godina, a kod žena prosjek je 76 godina. Najmlađi umrli muškarac umro je u dobi od 40 godina - najstariji od 95 godina, a najmlađa umrla ženska osoba bila je starosti 28 godina dok je najstarija umrla u dobi od 99 godina.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.