U Cestici prikazan film o djelovanju pripadnika 104 brigade Hrvatske vojske

OBJAVLJENO 28.12.2021.  |  AUTOR: Općina Cestica

Kako je bilo i najavljeno projekcija dokumentarnog filma „Ivan Sokač – život za Hrvatsku“ održana je u ponedjeljak, 27. prosinca 2021. godine, u Kulturnom centru Cestica s početkom u 18 sati. Voditelj programa, prije i nakon projekcije filma bio je  Kristijan Petrović Kiki.  Program je započeo intoniranjem hrvatske himne, a potom su prisutni u dvorani minutom šutnje odali počast poginulim hrvatskim braniteljima. Projekciju filma pod pokroviteljstvom Općine Cestica priredio je Klub varaždinskih branitelja 1991.-1995., a ista je održana povodom tridesete obljetnice pogibije hrvatskog branitelja Mirka Lazara iz Malog Gradišća, koji je na pakračkom ratištu stradao upravo 27.prosinca 1991. godine.

Načelnik Mirko Korotaj zahvalio je svima koji su doprinijeli snimanju filma te istaknuo da su u obrani Republike Hrvatske sudjelovali i brojni branitelji s područja općine Cestica, a uz pokojnog Mirka stradali su Damir Bednjanić iz Babinca i Janko Kukec iz Gornjeg Vratna, dok se Marijan Vučak iz Babinca vodi kao nestala osoba.

O sudjelovanju u obrani Republike Hrvatske pripadnika 104. brigade Zbora Narodne Garde Hrvatske vojske osvrt je dao bojnik Vladimir Leskovar, a kroz film, koji je posvećen životnom i ratnom putu zapovjednika 104. brigade Ivanu Sokaču, poginulom na zapadnoslavonskome ratištu, 28. prosinca 1991. godine, govore i brojni sudionici ratnih zbivanja.

Scenaristi filma su Borna Marinić, Ivan Zvonimir Ivančić i Vladimir Leskovar koji je ujedno i režiser filma koji je u trajanju od 106 minuta.

U popodnevnim satima, prije projekcije filma, desetak članova Kluba varaždinskih branitelja 1991.-1995. posjetili su Natkrižovljan gdje su na grobu poginulog Mirka Lazara položili vijenac i zapalili svijeće.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.