Zbor Stellarium iz Cestice proslavio 5 godina rada

OBJAVLJENO 8.11.2021.  |  AUTOR: Općina Cestica

Tradicionalni koncert posvećen Gordani Rožmarić (1978.-2021.)

Na inicijativu prof. Gordane Kos Kolar, na jesen  2016,. godine u sklopu KUD-a općine Cestica osnovan je Ženski pjevački zbor Stellarium. Tijekom petogodišnje povijesti zbor je nastupao diljem Varaždinske županije i Republike Hrvatske, a gostovao je i u inozemstvu. U cilju promicanja tradicije, zbornog pjevanja i očuvanja kulturno povijesne  baštine kraja, u organizaciji KUD-a i rukovodstva zbora, organiziraju se prigodni koncerti, a uz godišnjicu formiranja zbora početkom studenoga članice Zbora organiziraju, pod nazivom „Večer vokalnih sastava i zborova“, koncert na kojem sudjeluju i ostali izvođači. Zbog poznate situacije s „koronom“ lanjske godine koncert se nije mogao održati, a ovogodišnji koncert, u subotu, 6. studenoga 2021. godine, održan je u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Ovogodišnji, četvrti koncert započeo je u 18 sati u Kulturnom centru, pod pokroviteljstvom općine Cestica, a praćenje koncerta za izvođače koji nisu bili na pozornici, kao i posjetitelje za koje nije bilo mjesta u dvorani, praćenje je omogućeno u susjednoj zgradi DVD-a Križovljan Cestica. 

U uvodnom dijelu koncerta nastupile su članice zbora Stellarium, a „Večer vokalnih sastava i zborova“ započele su ˝Zborom Hrvatica˝ iz opere ˝Porin˝, Vatroslava Lisinskog, skladbom ˝Na obloku˝, nedavno preminulog kompozitora iz Samobora prof. Željka Bradića, te pjesmom ˝Vužgi jednu luč˝. Svoj prvi nastup na koncertu članice zbora, a posebno posljednju pjesmu ˝Vužgi jednu luč˝, posvetile su prerano preminuloj članici zbora Gordani Rožmarić (1978. – 2021.). Ženske klape Angeluš iz Cestice predstavila se pjesmama: O pruži mile ruke, Sve ptičice iz gore i Ružo moja crvena, a Natalija Zrinski iz Breznice predstavila se pjesmama: Baš je lepo živeti i Tu je tvoja zemlja. Tradicionalno na „Večeri vokalnih sastava i zborova“ nastupaju i članice vokalnog  sastava Leluje iz Vinice, a ove godine predstavile su se s pjesmama: U tišini hrama, Gorica i Skitnica.

U završnom dijelu programa zbor Stellarium, izveo je dvije skladbe Oj Jelena, Jelena, Borisa Popandopula, te narodnu pjesmu iz Istre, Naranča, a potom su svi izvođači izveli Odu radosti Ludwiga van Beethovena te nakon toga i skladbu Oko jene hiže.

Nakon održanog koncerta u ime organizatora, izvođačima i prisutnim posjetiteljima, zahvalila je Lea Milec, predsjednica KUD-a, a zahvalnice za potporu održavanja koncerta i radu KUD-a primili su: Općina Cestica, načelnik Mirko Korotaj, Pekarnica Petra, Cvjećarnica Anemona, Vina Furjan, Krojački obrt Kos, Bistro Žmah, Davor Vočanec, Ivan Mikec i Franjo Talan, te izvođači; Ženski vokalni sastav Leluje, Klapa Angeluš, Natalija Zrinski i Bernardica Bačan. U znak zahvalnosti za besprijekorno vođenje programa prigodan poklon primila je i Lorena Gavrić, a buket cvijeća primile su i voditeljice zbora Stellarium, prof. Gordana Kos Kolar i Lucija Kolar.

Tradicionalnom koncertu i proslavi pete obljetnice zbora Stellarium bili su uz načelnika Mirka Korotaja i predsjednika Općinskog vijeća Općine Cestica Darka Majhena prisutni i općinski vijećnici, županijska vijećnica Sanda Županić, i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, a na slavljenički koncert iz Zagreba došao je i Josip Horvat, jedan od čelnika  Hrvatskog žrtvoslovnog društva i vlč. Zorislav Šafran, župnik župe Uzvišenja sv. Križa.

Po održanom koncertu članice zbora Stellarium, za uzvanike i goste, priredile su druženje, a za petu obljetnicu rada zbora, sebe i goste počastile su tortom. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.