Zbor Stellarium, nastupio u dvorani Varaždinske biskupije u Varaždinu

OBJAVLJENO 12.7.2021.  |  AUTOR: Općina Cestica

U organizaciji Hrvatske družbe povjesničara „Dr. Rudolf Horvat“ iz Zagreba i Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava održano je, u srijedu, 7. srpnja 2021. godine predstavljanje knjige Jasenovac i poslijeratni jasenovački logori, autora dr. Blanke Matković i prof. Stipe Pilića. Predstavljanje knjige realizirano je u dvorani Varaždinske biskupije u Varaždinu, a u glazbenom dijelu programa nastupio je ženski pjevački zbor Stellarium, koji od 2016. godine djeluje kao sekcija KUD-a Cestica.

Samo predstavljanje započelo je u 19 sati izvođenjem hrvatske himne Lijepa naša domovino, a potom je  molitvu za sve poginule u ratovima i progonima diktatura i totalitarnih režima XX stoljeća, među kojima je u Drugom svjetskom ratu i poraću stradalo i preko 40 svećenika, bogoslova i časnih sestara s području Varaždinske biskupije, kao i stradale u preko pedesetak znanih i neznanih grobišta ovog područja, poginule hrvatske branitelje i stradale u Domovinskom ratu, preminule članove Društva, i ostale žrtve te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, predvodio biskup u miru mons. Josip Mrzljak.

Dosadašnji rad, životopise autora knjige, dr. Blanke Matković koja je doktorirala u Velikoj Britaniji u ožujku 2021. godine i prof. Stipe Pilića, pročitala je prof. Lidija Vukalović, a u završnom dijelu programa je o istraživačkim projektima članova  Hrvatske družbe povjesničara „Dr. Rudolf Horvat“ govorio prof. Stipo Polić.

Predstavljajući cestički pjevački zbor, voditelj programa Franjo Talan, je rekao: Zbor Stellarium osnovan je na inicijativu prof Gordane Kos Kolar. Trenutno u zboru djeluje 20-tak pjevačica različitog uzrasta, zvonkih vokala i veselih karaktera podijeljenih u tri ili četiri glasa. Zbor njeguje različite žanrove, od klasične, tradicijske, duhovne pa do zabavne glazbe. U prve tri godine broje više nastupa u svojoj sredini i u bližoj okolici, te na Županijskoj smotri vokalnih sastava i zborova u Varaždinu. Članice zbora Stellarium rade na promicanju glazbene kulture i prezentiranju hrvatske glazbene baštine, a organizacijom „Večeri zborova i vokalnih sastava“ koja se prve tri godine održavala u jedanaestom mjesecu, poticale su i ostale na očuvanje i promicanje glazbenog stvaralaštva i tradicije. Nažalost posljednje dvije godine „pandemije“ isključile su i probe i nastupe, a koje su se opet aktivirale popuštanjem mjera pa eto tako članice zbora eto danas, nakon više od osamnaest mjeseci, pauze imaju svoj ponovni promotivni nastup na čemu im  zahvaljujemo. .

Osim hrvatske himne, na početku predstavljanja, Ženski pjevački zbor Stellarium, je između govornog dijela programa, izveo skladbu Laudate Dominum, Anđelka Klobučara, a na kraju i pjesmu Željka Bradića, Na obloku, te potom i Zbor Hrvatica iz opere Porin Vatroslava Lisinskog.

U znak zahvale Stipo Pilić je voditeljici zbora, prof. Gordani Kos Kolar i biskupu u miru, mons. Josipu Mrzljaku, uručio primjerak knjige, a što su prisutni u dvorani nagradili pljeskom. 

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.