U Babincu započeo restoran Žmah

OBJAVLJENO 14.6.2021.  |  AUTOR: Općina Cestica

Miljenko Borak je nakon više od 20 godina kulinarskog iskustava koje je čitavo vrijeme nadograđivao kroz razne seminare, natjecanja i konstantne edukacije, odlučio promicati ljepotu gastronomije u svome kraju pa je nakon višemjesečne pripreme, u petak, 11. lipnja 2021. godine otvorio vlastiti restoran.

Sam restoran djelovat će pod imenom Žmah bistro, a nalazi se u Babincu, u Varaždinskoj ulici na cesti koja preko graničnog prijelaza Dubrava Križovljanska spaja Cesticu, Varaždin i ostale dijelove Republike Hrvatske, s ostalim dijelovima Slovenije i zapadne Europe.

Miljenko je nakon srednje škole 1994. godine radio u više poznatih restorana u Varaždinu, a 2013. godine odlazi za šefa kuhinje u poznato skijaško središte Garmisch-Partenkirchen gdje radi do ove godine kada se u dogovoru sa suprugom Vesnom odlučuje vratiti u rodni kraj.

Na zamolbu da opiše novootvoreni restoran Miljenko je rekao: -  Žmah bistro biti će pravi restorančić u kojem će svaki obrok biti nutritivno izbalansiran i do vrhunca  vizualno prezentiran. Restoran Žmah će vas i s nostalgijom vraćati u neka davna vremena i tradicionalna jela koja će biti pripremljena u skladu s najnovijim kuharskim umijećima, punoće okusa, rekli bismo dobrog „žmaha“ pa smo stoga i našem restoranu dali naziv Žmah. 

Gastro ponuda upotpunjena je velikim izborom vrhunskih vina našeg vinorodnog područja, a što garantira suradnja s mladim perspektivna vinarima cestičkog kraja kao što su Lovrini vinogradi, Furjan vina, te vinogradarstva Pungračić i Kotolenko. Upravo ta suradnja s vinarima i lokalnim cestičkim OPG-ovima, i ostalim proizvođačima hrane u ovom kraju osoblju restorana Žmah omogućiti će daljnju kreativnost u osmišljavanju novih menua sezonskog karaktera koji će se spremati isključivo od namirnica domaćeg podrijetla u koje imamo bezuvjetno povjerenje.

Budući da uz tradicionalno kuharsko umijeće Miljenko Borak savršeno barata izradom čokoladnih ukrasa, šećernih masa, oblikovanje voća i povrća nema sumnje da će novotvoreni restoran obogatiti  gastronomsku ponudu pograničnog dijela Varaždinske županije i općine Cestica.

Otvorenju novog restorana bilo je nazočno i više desetaka ljudi, proizvođača poljoprivrednih,  prehrambenih i ostalih proizvoda potrebnih u ugostiteljstvu, a čestitku obitelji Borak na otvaranju restorana i uspješan rad poželio je i načelnik općine Cestica Mirko Korotaj, nakon čega je novouređene prostorije, osoblje i posjetitelje blagoslovio vlč. Zorislav Šafran, križovljanski župnik.

Internet stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost.